Srbija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog vojske Kosova!
Foto: AP

Priština najavila formiranje svojih snaga

Srbija traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog vojske Kosova!

Politika -
Poštovaćemo tu rezoluciju, mi nemamo vlast na Kosovu i nemamo silu. Ako taj akt UN više ne važi, eto prilike da nam to i kažu, rekao je ministar Vulin

BEOGRAD - Vlada Srbije traži hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog najave formiranja vojske Kosova koje je zabranjeno po njegovoj rezoluciji 1244 i zbog hapšenja i zadržavanja Srba na Kosovu, izjavio je ministar bez portfelja zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin.

"Jedino što možemo jeste da tražimo sednicu Saveta bezbednosti UN, koji je garant sprovođenja rezolucije 1244. Poštovaćemo tu rezoluciju, mi nemamo vlast na Kosovu i nemamo silu. Ako taj akt UN više ne važi, eto prilike da nam to i kažu", rekao je Vulin na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je naveo da bi bilo veoma dobro da i generalni sekretar UN Ban Ki Mun kaže šta misli o događajima na Kosovu i izrazio očekivanje da će sednica Saveta bezbednosti biti održana na zahtev Srbije. Vulin je istakao i da Beograd ima čvrste garancije međunarodne zajednice i NATO-a da kosovske bezbednosne snage ne mogu da kroče na sever i da je to u Briselu dogovoreno posle upornog insistiranja potpredsednika vlade Aleksandra Vučića.

Dodao je da je rezolucijom 1244 SB UN predviđeno da na Kosovu niko ne sme da ima teško naoružanje osim Kfora, koji je jedina jedina oružana sila, a da sada Kosovo pravi vojsku dok Srbija poštuje rezoluciju. "Kosovske bezbednosne snage mogu da postoje po rezoluciji 1244, ali ne mogu da prođu severno od Ibra. Kosovske oružane snage ne smeju da postoje", rekao je Vulin. Vlada očekuje i reakciju međunarodne zajednice povodom hapšenja Olivera Ivanovića i ostalih Srba na Kosovu, kao i osudu i objašnjenje "skandalozne zabrane" čelnicima Demokratske stranke Srbije (DŠ) da uđu na Kosovo i osudu paljenja srpske zastave u južnoj Kosovskoj Mitrovici, posle jučerašnje prijateljske fudbalske utakmice između Kosova i Haitija, naveo je Vulin.

On je ocenio i da Priština hapšenjima i zabranom ulaska čelnicima DS S-a hoće da smanji odziv kosovskih Srba na izbore za Skupštinu Srbije zakazanim za 16. mart i tako pokaže da su oni nezainteresovani, a da Srbiji pošalje poruku da nema šta da traži na Kosovu. "Vlada je duboko zabrinuta zbog pogoršanja bezbednosne situacije na Kosovu, a nismo čuli nijednu osudu predstavnika međunarodne zajednice. Hapšenje Ivanovića, koji štrajkuje glađu, u nadležnosti je Euleksa. Recite nam već jednom hoćete li mu pomoći, njemu i ostalim pritvorenicima", rekao je Vulin.

On je ponovio da Ivanović ne traži nikakvu uslugu, nego da iz prištinskog zatvora bude premešten u zatvor u Kosovskoj Mitrovici, jer mu je bezbednost ugrožena, pošto je osumnjičen za ratne zločine, a nalazi se u zatvoru u kojem su samo Albanci. Ministar zadužen za Kosovo je kao prvorazredni skandal ocenio zadržavanje predsednika DS S-a Vojislava Koštunice na prelazu Jarinje i pozvao međunarodnu zajednicu da objasni ko je poništio sporazum o slobodi kretanja. "Svi ispod nivoa državnog sekretara ne moraju da traže dozvolu za posetu Kosovu. Funkcioner DS S-a Nenad Popović nedavno je održao tribinu na Kosovu i nije bilo nikakvih problema", rekao je Vulin.

http://www.youtube.com/watch?v=oKg1ENEfn7c

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track