SRBI SA SEVERA KOSOVA: Prekinućemo saradnju sa Euleksom
Foto: Tanjug

Odbornici četiri opštine jasni

SRBI SA SEVERA KOSOVA: Prekinućemo saradnju sa Euleksom

Politika -
Zatražili da se svim neosnovano pritvorenim Srbima, među kojima je i lider SDP Oliver Ivanović, omogući da se brane sa slobode

KOSOVSKA MITROVICA - Odbornici četiri skupštine opština sa severa Kosova zapretili su danas da će prekinuti svaku saradnju sa Kancelarijom EU u Prištini i misijom Euleks ako se ne ispune njihovi uslovi koji se tiču bezbednosti i ravnopravnosti Srba na Kosovu.

"Zbog novonastale situacije želimo da obavestimo sve međunarodne predstavnike na Kosovu i Metohiji da mi želimo pre svega pravedan i korektan odnos, ali da nismo spremni da budemo medijatori ukoliko se na ulicama naših opština dogodi narod, jer ćemo u toj situaciji biti sa svojim narodom, koji nas je i izabrao", navodi se u zaključcima sa zajedničke sednice.

Odbornici iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka su, između ostalog, osudili ubistvo kandidata SLS za gradonačelnika severne Mitrovice Dimitrija Janićijevića, kao i hapšenja kosovskih Srba. Sednici su u zgradi Opštine Zvečan prisustvovala 54 odbornika, izabrana na novembarskim lokalnim izborima, po zakonima Kosova. Sednicu je otvorio Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića. Nisu došli odbornici iz albanske zajednice, a zaključci su jednoglasno usvojeni.

Sednici su prisustvovali gradonačelnici iz srpskih sredina južno od Ibra, i načelnici Kosovskomitrovačkog i Kosovskog okruga Vaso Jelić i Vladeta Kostić. Odbornici su zatražili da se hitno nađu ubice kandidata za gradonačelnika Samostalne liberalne stranke Dimitrija Janićijevića ubijenog januara ispred svoje kuće u severnoj Kosovskoj Mitrovici.

Odbornici su zatražili da se svim, kako se navodi, neosnovano pritvorenim Srbima, među kojima je i lider SDP Oliver Ivanović, omogući da se brane sa slobode. Takođe se traži da prestanu "neosnovana hapšenja" Srba, poput onog u opštini Štrpce početkom nedelje, uz ocenu da takve akcije kosovske policije imaju za cilj da zaplaše Srbe kako bi se sprečilo formiranje Zajednice srpskih opština. Odbornici su zatražili i da se svim državnim zvaničnicima Srbije i političarima omogući ulazak na Kosovo.

Oni su izrazili zabrinutost zbog najavljenog formiranja vojske Kosova što doživljavaju kao "čin otvorene pretnje po bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji i po bezbednost u čitavom regionu", uz ocenu da je to protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track