Pokrajinski odbor DS odbacio Vasinovu ostavku
Foto: Beta

Pokrajinski odbor DS u Vojvodini

Pokrajinski odbor DS odbacio Vasinovu ostavku

Politika -
Članovi tog stranačkog organa smatrali da predizborna situacija u kojoj je delovala DS nije bila normalna, pre svega zbog odluke Borisa Tadića da napusti demokrate i formira Novu demokratsku stranku, rekao je Miroslav Vasin

NOVI SAD - Pokrajinski odbor DS u Vojvodini nije prihvatio ostavku predsednika tog odbora Miroslava Vasina koju je, kako je rekao, ponudio jer je smatrao da ga na to obavezuju postignuti loši rezultati demokrata na proteklim parlamentarnim izboirima.

Pokrajinski odbor DS na sednici održanoj u četvrtak uveče, jednoglasno je odlučio da tu ponuđenu ostavku odbaci, jer su članovi tog stranačkog organa smatrali da predizborna situacija u kojoj je delovala DS "nije bila normalna", pre svega zbog odluke Borisa Tadića da napusti demokrate i formira Novu demokratsku stranku, rekao je Vasin.

U takvoj situaciji, dodao je on, DS se praktično više branila od podela nego što je vodila izbornu kampanju.

Predsednik Pokrajinskog odbora DS je istakao da je smatrao da je u takvoj situaciji trebalo što pre reagovati i zato je podneo Izveštaj o radu odbora na čijem je čelu i o situaciji u kojoj DS našla "nakon poteza Borisa Tadića".

Taj izveštaj sadrži i činjenicu da je po DS i njen izborni rezultat, Tadićev postupak veoma negativno uticao, ali je konstatovano da su "to ipak bili republički izbori", odnosno da se tu nije radilo o oceni pokrajinske vlasti, rekao je Vasin.

On je dodao da je Pokrajinski odbor DS podržao ranije datu pisanu izjavu predsednika Vlade Vojvodine i zamenika predsednika DS Bojana Pajtića da bi trebalo prvo doneti Statut APV, Zakon o finansiranju pokrajine i novi republički ustav, pa onda raspisati vanredne pokrajinske izbore.

Vasin je rekao da je na sednici Pokrajinskog odbora konstatovano da se legitimitet pokrajinske vlasti stiče i gubi u pokrajinskom parlamentu, odnosno u Skupštini AP Vojvodine, kao i da je na sednici odlučeno da se, shodno stranačkom statutu, organizuju izbori u pokrajinskoj organizaciji DS u predstojećem periodu od mesec ili dva, o čemu će uskoro biti doneta precizna odluka.

Povodom najava da će nekoliko poslanika DS u Skupštini Vojvodine napustiti stranku i formirati poslanički klub NDS-a, Vasin je rekao da u DS čekaju da vide najavljeno saopštenje iz Tadićev stranke u vezi sa tim i dodao da je ipak reč o malom broju od svega pet poslanika.

Poslanička grupa DS u Skupštini Vojvodine ima 58 poslanika (od ukupno 120) tako da, kako je rekao Vasin, oni poslanici koji eventualno odu, neće ozbiljnije ugroziti vladajuću većinu i, kako je dodao, " neće biti protiv politike Vlade Vojvodine koju smo zajedno kreirali".

"Ne mislim da je to činjenica koja će uticati na politiku koja se vodi u Pokrajini", zaključio je Vasin.

I Predsedništvo novosadskih demokrata, zbog loših rezultata na prethodnim izborima, ponudiće ostavke na narednoj sednici Gradskog odbora, rekao je predsednik Gradskog odbora DS u Novom Sadu Ilija Ćosić.

Ćosić je rekao da je za utorak, 25. mart zakazao sednicu Gradskog odbora na kojoj će se analizirati rezultati parlamentarnih izbora.

"Dogovorili smo se da ćemo Gradskom odboru ponuditi ostavke i predložiti da raspiše nove stranačke izbore", rekao je on, dodajući da nije zadovoljan rezultatima izbora i da je to i moralna obaveza Predsedništva Gradskog odbora DS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track