Pak: Nova rezolucija o Kosovu zbog novih okolnosti
Foto: Fonet

Savetnica predsednika Nikolića

Pak: Nova rezolucija o Kosovu zbog novih okolnosti

Politika -
Predsednik Republike je u okviru svojih ustavnih nadležnosti, kada je govorio o novoj rezoluciji, ukazao na nove okolnosti. Novina koja nije postojala je takozvana vojska Kosova, odluka o katastru, kaže savetnica

BEOGRAD - Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak Stanković izjavila je danas da je nova rezolucija o Kosovu potrebna jer su se promenile okolnosti u Srbiji i u svetu, ali i zbog legitimiteta nastavka pregovora sa Prištinom u Briselu. "Predsednik Republike je u okviru svojih ustavnih nadležnosti, kada je govorio o novoj rezoluciji, ukazao na nove okolnosti. Novina koja nije postojala je takozvana vojska Kosova, odluka o katastru. Novi skupštinski saziv treba da se izjasni o pravosuđu", rekla je ona na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da je potreban široki konsenzus u kom pravcu će dalje teći pregovori sa Prištinom i kakav je cilj, istakavši da stav da Srbija nikad neće priznati nezavisno Kosovo ostaje nepromenjen.

Nije se odstupilo od stava da Srbija neće priznati Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nije odstupio od stava da Srbija nikada neće prihvatiti jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, ali je došlo do promena situacije u Srbiji i svetu i Skupština zato treba da se izjasni o do sada postgnutom u pregovorima sa Prištinom kao i o promenjenim okolnostima, objasnila je danas savetnica predsednika Stanislava Pak Stanković.

Ona je na konferenciji za štampu kazala da je rezolucija o Kosovu i Metohiji Skupštine u najširem mogućem kapacitetu dostigla svoj maksimum i da bi novi saziv trebalo da se izjasni o onome što je do sada dogovoreno i da zauzme stav s obzirom na promenjene okolnosti.

Predsednik je, kako je dodala, u okviru svojih nadležnosti dao predlog, "jer pravo prati okolnosti i reguliše ono što se dešava kako nastaju okolnosti".

Radi punog legitimiteta nastavka pregovora i dalje transparentnosti, potreban je, kako je naglasila, najširi konsenzus, a Skupština je mesto za postizanje dogovora svih u kom pravcu će teći nastavak pregovora i s kojim ciljem."Kad pregovarate, mnogo je lakše kada imate jedan akt," kazala je Pak.Predsednik se, podestila je Pak, zalagao i za iznalaženje trajnog i održivog rešenja za Kosovo i Metohiju.

"To ne mora da bude rezolucija, ali bitno je da Skupština zauzme stav kako će on izgledati", istakla je ona ponovivši da se stav o tome da Srbija nikada neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova neće promeniti.

"Svesni smo situacije da se fomrira takozvana vojska Kosova. Žalosna je činjenica da ta informacija nije postojala u vreme potpisivanje briselskog sporazuma, već je bilo reči samo o policiji, o čemu je dogovor postignut. U pozadini svega toga, tajno, uz podršku nekoliko zemalja formira se vojska", objasnila je Pak.

Činjenica da Srbi na severu Kosova nisu naoružani i nisu u vojsci dodatno otežava dalje razgovore, navela je ona.Predsednik, prema njenim rečima, osuđuje formiranje takozvane vojske Kosova, ali je spreman da o svemu razgovara, jer danas u Srbiji ne postoje tabu teme. Međutim, teško je imati političku stabilnost, ako se nešto radi bez znanja druge strane, dodala je ona.

Pak je ukazala da su dobijena uverenja NATO i Kfor-a da ta vojska neće preći na sever i dodala da je to teško poverovati kada je jedan deo naroda bez ikakve zastsite.

"Pravna sigurnost mora da važi za sve, jer ako važi samo za jedan deo građana, jedan narod, besmisleno je da postoje međunarodne institucije i međuanrodno pravo", poručila je ona.

Pak je ukazala da će Beograd apelovati da isti standardi i aršini važe i za srpski i albanski narod, i da građani Kosova i Metohije nađu modus vivendi u pokrajini.

Njihova budućnost je u saradnji, a ako ne postoji ili ide samo tajnim kanalima onda pravna država ne postoji, naglasila je ona.

Pak je podsetila da predsednik Srbije, od stupanja na dužnost pre nešto manje od dve godine, nije odstupio od onoga što je obećao u predizbornoj kampanji, i da je, na njegovu inicijativu, dijalog sa Prištinom podignut na najviši politički nivo.

Zahvaljujući platformi koju je predsednik doneo postignut je, kako je dodala, Briselski sporzaum, čije potpisivanje je i jedan od razloga za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU.

Legitimitet pregovorima dat je rezolucijom Skupštine Srbije, podvukla je Pak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track