PREDSEDNIŠTVO SNS Vučić: Nova vlada od 19 ministara najkasnije 25. aprila
Foto: Tanjug

Budući premijer ne obećava med i mleko

PREDSEDNIŠTVO SNS Vučić: Nova vlada od 19 ministara najkasnije 25. aprila

Politika -
Nova Skupština do 17. aprila. Ispunićemo obećanje da Vladu formiramo u roku kraćem od mesec dana, izjavio je budući mandatar dodajući da će dati sve od sebe da se penzije ne diraju
1 / 12 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Nova vlada biće formirana u najkraćem roku i to za manje od mesec dana - 24. ili 25. aprila, izjavio je lider Srpske napredne stranke i budući mandatar Aleksandar Vučić posle završene sednice Predsedništva SNS. On je dodao i da će njen zadatak biti sprovođenje strukturnih reformi. Nova vlada imaće najviše 19 ministara.

"To znači da ćemo voditi politiku dobru za mlade generacije, a ne za budući rezultat naše stranke na nekim narednim izborima", rekao je Vučić posle sednice Predsedništva SNS o formiranju buduće vlade. Konačni rezultati izbora saopšteni su 24. marta, i mi ćemo ispuniti obećanje da Vladu formiramo u roku kraćem od mesec dana", izjavio je Vučić. Pred Vladom su ozbiljni zadaci, slede dramatične uštede u javnom sektoru i agresivno jačanje privatnog sektora.

Razgovori sa strankama od ponedeljka

Vučić je najavio i da od ponedeljka počinje razgovore sa strankama koje su prešle cenzus na izborima i da će tog dana prvo razgovarati sa Ištvanom Pastorom. U utorak će se sresti sa Ivicom Dačićem, a pozvaće na razgovor i NDS, ali to ne znači da će biti koalicije.

Istakavši da će što su obećali biti i ispunjeno, Vučić je dodao da to ne znači med i mleko već podrazumeva teške reforme. "Nama su potrebne reforme i na troškovnoj strani budžeta uslediće dramatične uštede, pri tome govorim o svemu što ljude sa pravom iritira, o tome da na dnevnice u javnim preduzećeima potrošimo 40 miliona evra, ali obećavam da ništa više neće biti kao što je bilo", izjavio je Vučić nakon sednice Predsedništva stranke koja je raspravljala o planu i programu buduće vlade.

Srpska napredna stranka (SNS) završila je nešto pre 12 sati časova sednicu Predsedništva na kojoj se razgovaralo o formiranju nove vlade. Sednica je održana u sedištu stranke, u ulici Palmira Toljatija kod starog Merkatora. Predsedništvo je na njoj trebalo da ovlasti lidera stranke Aleksandra Vučića da počne pregovore sa partnerima o formiranju vlade. Očekuje se takođe, da u prvom krugu razgovora, novi mandatar pozove predstavnike svih parlamentarnih stranaka i da im predoči programska načela novog kabineta.

12.21 - Od ponedeljka počinju razgovori sa strankama koje su prešle cenzus, najavio Vučić

12.20 - Skupština će biti konstituisana 16. ili 17. aprila, njen predsednik ne mora da bude iz SNS.

12.19 - Kkredit svetske banke dobijamo po završetku razgovora sa MMF, likvidni smo, ništa nije ugroženo, rebalans moguć polovinom godine, poručio budući mandatar.

12.16. Nova vlada biće formirana najkasnije 24. ili 25. aprila i imaće najviše 19 ministara, kaže Vučić dodajući da će u vladi biti i eksperti, a ne samo partijski ljudi. "Ne znam koliko će biti ministara iz SNS, to nije poenta", dodao on.

12.15 - Ako je Srbija vlasnik 29 procenata NIS, onda hoćemo i odgovarajući deo profita.

12.14 - Vodiću hrabru, tešku, ali jedino moguću politiku u cilju oporavka ekonomije, kazao budući mandatar.

12.13 - Daću sve od sebe da penzionerima ne diramo penzije.

12.12 - Bavio sam se dogovorima u Briselu, baviću se i dalje, dijalog ide svojim tokom, rezolucija o kim nije danas bila tema, kaže Vučić.

12.05 - Nova vlada biće formirana za manje od mesec dana, izjavio je lider stranke i budući mandatar Aleksandar Vučić posle sastanka u sedištu stranke.

11.45 - Završena sednica Predsedništva SNS na kojoj je bilo reči o formiranju nove vlade. Očekuje se obraćanje lidera stranke Aleksandra Vučića. Sednica je trajala oko čas i po.

Kako se očekuje, Predsedništvo je trebalo da ovlasti Vučića da počne pregovore sa partnerima o formiranju vlade. Očekuje se i da u prvom krugu razgovora novi mandatar pozove predstavnike svih parlamentarnih stranaka i da im predoči programska načela novog kabineta.

10.10 - Počela sednica vrha Srpske napredne stranke.

U sedište stranke među prvima su stigli visoki funkcioneri Nebojša Stefanović, Maja Gojković, Bratislav Gašić, Marko Đurić i Jadranka Joksimović.

Neposredno pred početak sednice došli su i Miloš Vučević, Dejan Đurđević, Goran Knežević, Zlatibor Lončar, Igor Mirović, Nikola Selaković i Milan Bačević, kao i sin predsednika Nikolića, Radomir.

Sednici prisustvuje tridesetak funkcionera stranke.

Kako je ranije izjavio potpredsednik SNS Goran Knežević, sastav nove vlade neće biti poznat posle sastanka Predsedništva stranke. "U subotu još nećemo znati, ali mislim da ćemo vrlo brzo znati", poručio je Knežević i dodao da očekuje da će na Predsedništvu SNS biti analizirani rezultati izbora po svim lokalnim samoupravama. On je rekao da će se na sednici razgovarati o planu i programu predsednika o radu Vlade Srbije i da će članovi predsedništva doneti strateške odluke o formiranju buduće vlade.

Ministar pravde i državne uprave u tehničkoj vladi i potpredsednik SNS-a Nikola Selaković izjavio je da će "o koalicionim partnerima odlučivati najviši stranački organi budući da je država u teškom stanju, pa treba zbijati redove".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track