Josipović: Hrvatska je zemlja pobednica u Drugom svetskom ratu!

Zasnovana na antifašizmu

Josipović: Hrvatska je zemlja pobednica u Drugom svetskom ratu!

Politika -
Neće uspeti pokušaji da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja nije bila pobednica, smatra hrvatski predsednik

ZAGREB - Predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je Hrvatska zasnovana na antifašizmu, poručivši da pokušaji "izvrtanja istorijskih činjenica neće uspeti".

Josipović je u Podgori u Dalmaciji, na skupu povodom 70. godišnjice zbega u El Šat, u kojem je u sinajsku pustinju u Egiptu krajem 1943. i 1944. godine s područja Dalmacije izbeglo više od 30.000 ljudi, bežeći pred naletom okupatorskih nemačkih snaga, rekao i da neće uspeti pokušaji da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja nije bila pobednica.

"Istina je, ima nekih koji bi menjali istoriju, koji bi ono što je bilo crno predstavili kao belo, i obrnuto, ali to nikad nikome nije uspelo. Neće ni njima. Nama istorija nije ni sasvim crna ni sasvim bela, istorija je takva kakva je bila; ona je ta koja govori šta je bilo dobro, a šta je bilo loše", rekao je Josipović.

"Bilo je dobro biti antifašista, spasavati ljude, pomoći u zbegu, brinuti se o starima i nemoćnima, deci i onima koji su želeli da se vrate, a vi ste se vratili i gradili ponovno svoj dom i sve dobre ljudske vrijednosti prenosili na mlade", poručio je Josipović okupljenima, prenela je Hrvatska radio-televizija. U izjavi novinarima, Josipović je naglasio da je Hrvatska po Ustavu i po istoriji utemeljena na antifašizmu, kao i da pokušaji da se to negira i da se Hrvatska predstavi kao zemlja koja nije bila pobednica, neće uspeti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track