IDU U AMBASADORE: Rodić u Ameriku, Bačević u Kinu, Mrkić u Nemačku?
Foto: Kurir Štampano

Utešna nagrada za ministre otpadnike

IDU U AMBASADORE: Rodić u Ameriku, Bačević u Kinu, Mrkić u Nemačku?

Politika -
Članovi Dačićevog kabineta koji nisu reizabrani karijeru bi mogli da nastave u diplomatiji, dok je Igor Mirović glavni adut Srpske napredne stranke za vojvođanskog premijera

BEOGRAD - Kako su se nadali, dobro su se udali.Većina bivših ministara iz Vlade Ivice Dačića koji nisu reizabrani u novu vladu Aleksandra Vučića, po svemu sudeći, udomiće se po ambasadama širom sveta! Pakuju kofereTako će bivši ministar odbrane Nebojša Rodić najverovatnije biti novi ambasador Srbije u SAD, bivši ministar inostranih poslova Ivan Mrkić mogao bi da nastavi karijeru kao ambasador u Nemačkoj, dok je najizglednije da će doskorašnji ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević postati ambasador Srbije u Pekingu, saznaje Kurir.- Mnogi u vrhu Srpske napredne stranke nisu zadovoljni učinkom Milana Bačevića u prošloj vladi, ali su njegove dobre veze s Kinom neosporne, pa bi ovo bilo najelegantnije rešenje da se stranka reši ministra koji je imao nekoliko gafova - kaže naš izvor iz Vlade.Ovim diplomatskim transferima bio bi rešen i ozbiljan problem odsustva predstavnika Srbije u tako moćnim zemljama kao što su SAD, Kina i Nemačka. Podsetimo, donedavno je sad već bivši šef diplomatije otvoreno jadikovao da nema dovoljno stručnih kadrova za tako bitne pozicije.- U ovom MSP nema kandidata. Nekad nam neko padne na pamet, ali kroz neki proces se ispostavi da nije adekvatan. Radimo, ne sedimo - govorio je Mrkić.Neočekivano bez foteljeOsim pomenute trojice, bez fotelje u Vučićevom kabinetu ostao je i Igor Mirović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave i potpredsednik SNS, koji je, kako saznajemo, viđen za vojvođanskog premijera, budući da naprednjaci planiraju da uskoro preuzmu vlast u pokrajini. Međutim, to nije sve. Naš sagovornik iz vrha SNS kaže da ne bi bilo iznenađenje kad bi Mirović bio imenovan za generalnog direktora JP „Srbijagas“ umesto potpredsednika SPS Dušana Bajatovića, čijem rukovođenjem u SNS nisu zadovoljni.(M. M.)

Neraspoređeni KneževićČUDNI SU PUTEVI GOSPODNJIGoran Knežević, bivši ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i potpredsednik SNS, koji je takođe ostao neraspoređen prilikom formiranja nove vlade trenutno je zaposlen kao savetnik generalnog direktora NIS Kirila Kravčenka. On juče nije mogao da kaže da li će na toj funkciji i ostati.- Čudni su putevi Gospodnji! Šalu na stranu, radim svoj posao, a zasad smo razgovarali samo o ministarskim funkcijama - rekao nam je potpredsednik SNS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja