RADOVANČEV ISPALIO: Poljoprivredu će voditi žena
Foto: Kurir štampano

Dačić zamenio ministra u poslednjem trenutku

RADOVANČEV ISPALIO: Poljoprivredu će voditi žena

Politika -
Muke po SPS: Živanko Radovančev odbio fotelju u Nemanjinoj jer u „Mlekoproduktu“ zarađuje 10.000 evra. Dačić potegao plan B - pozvao poslanicu socijalista Snežanu Bogosavljević Bošković

BEOGRAD - Sve u minut do 12!Lider SPS Ivica Dačić juče je više od dva sata ubeđivao svog stranačkog druga Živanka Radovančeva da se prihvati mesta ministra poljoprivrede u novoj vladi. Međutim, kako saznajemo, Radovančev se nije prihvatio ministrovanja jer je vezan ugovorom za „Mlekoprodukt“, koji je u vlasništvu francuskih mlekara, gde je direktor. Drugi razlog je, kako saznajemo, to što je Radovančev vrlo uspešan menadžer s mesečnim primanjem od oko 10.000 evra.Maratonsko ubeđivanje- Dačić je pokušavao da ga ubedi, ali bezuspešno. Radovančev je rekao da u ovom trenutku to ne može da prihvati jer je vezan ugovorom za svoju firmu - otkriva izvor Kurira. Dačić je kasnije i zvanično potvrdio da Radovančev ne može da prihvati resor poljoprivrede zbog, kako je rekao, ugovora u „Mlekoproduktu“.Lider socijalista zato je prešao na plan B, pa će ovaj resor najverovatnije voditi poslanica SPS Snežana Bogosavljević Bošković, kojoj je praktično nepunih 24 sata pred polaganje zakletve saopštio da će biti ministarka.Inače, socijalisti su juče održali sastanak Glavnog odbora stranke, na kome je odlučeno da njihov lider Ivica Dačić bude nov šef diplomatije, dok će novi ministar energetike i rudarstva biti Aleksandar Antić.Dačić je izjavio da su tražena personalno najbolja rešenja za buduću vladu i da se mandatar rukovodio pre svega interesima zemlje u ovom trenutku, a ne Brisela ili Moskve.Važni interesi zemlje- Nismo tražili ultimativno nikakva ministarstva i SPS sigurno nije veći prijatelj Rusije nego što je to SNS ili neka druga stranka u Srbiji - rekao je Dačić odgovarajući na pitanje da li su socijalisti dobili Ministarstvo energetike pod pritiskom Rusije. - To je verovatno posledica priča da Rusija ima neke svoje interese ili primedbe, mandatar za sastav vlade se rukovodio pre svega interesima zemlje u ovom trenutku - podvukao je Dačić u obraćanju medijima pred početak sednice GO.Na pitanje zašto je došlo do rotacije, s obzirom na to da je Aleksandar Antić, sada kandidat za ministra energetike, bio viđen za ministra saobraćaja, a za tu funkciju je SNS predložio upravo ministarku energetike Zoranu Mihajlović, Dačić je odgovorio da ne može da odgovori na to pitanje.

Glavobolje šefa diplomatije... Ivica Dačić
Glavobolje šefa diplomatije... Ivica Dačić

Ko je Snežana Bogosavljević Bošković EKSPERT S VELIKIM ISKUSTVOM Snežana Bogosavljević Bošković, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Kragujevcu, jedan je od najmlađih doktora nauka. Autor je i koautor više od 200 naučnih radova objavljenih u domaćim i međunarodnim časopisima. Član je svetske naučne asocijacije živinara. Objavila je monografiju, praktikum i više publikacija iz oblasti tehnologije gajenja domaćih životinja, a u Skupštini je u Odboru za poljoprivredu. Obavljala je funkciju potpredsednice gradskog odbora SPS u Čačku, a sa socijalistima je od osnivanja.

Zakletva i himnaIZBOR VLADE DANAS U 11 ČASOVAPredsednica Skupštine Srbije Maja Gojković sazvala je posebnu sednicu sa jednom tačkom dnevnog reda - izbor vlade i polaganje zakletve predsednika i članova vlade, koja je zakazana za danas u 11 sati. Prema Zakonu o vladi, vladu bira republički parlament, a posle konstituisanja na predlog mandatara Skupština odlučuje o izboru vlade u celini. Vlada se bira većinom glasova od ukupnog broja poslanika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track