Jadranka Joksimović: Ustajem u cik zore, na posao dolazim autobusom
Foto: Zorana Jevtić

INTERVJU: Ministarka o ciljevima, novinama u Vladi...

Jadranka Joksimović: Ustajem u cik zore, na posao dolazim autobusom

Politika -
Bilo je puno preterivanja u korišćenju službenih automobila. Službeno vozilo služi mi samo za poslovne obaveze, inače sam korisnik gradskog prevoza ili se vozim privatnim autom

BEOGRAD - Rad i odgovornost.- Mislim da je došao trenutak da mi kao društvo i država preuzmemo inicijativu za kreiranje sopstvene budućnosti, što znači da svi standardi koji se pred nas postavljaju na putu evrointegracija nisu stvar udovoljavanja željama EU, već način da počnemo da živimo u uređenijem sistemu i da nam život bude kvalitetniji. Zato neću bežati od otvaranja poglavlja koja znače teške i korenite reforme, naprotiv. - kaže u razgovoru za Kurir ministarka bez portfelja Jadranka Joksimović.Šta će biti drugačije u odnosu na rad vašeg prethodnika Branka Ružića? Šta ste zatekli i hoćete li uneti neke novine?- Proces evrointegracija zahteva kontinuitet i svakako da uvažavam sve što su moji prethodnici na tom polju uradili.Koji su prioriteti u vašem radu?- Koordinacija članova Vlade, formiranje pregovaračkog tima, podizanje transparentnosti samog procesa, približavanje građanima koji će imati konkretne koristi od svega ovoga što radimo na putu EU integracija.Na primer?- Reforma pravosuđa znači da su svi jednaki pred zakonom, da nema više predmeta koji godinama čekaju u fiokama i da državna administracija mora da pruži adekvatnu uslugu građanima koji je plaćaju. Znači, prioriteti u mom radu biće sve ono što je neophodno sprovesti kako bismo ispunili kriterijume za otvaranje važnih poglavlja pregovaračkog procesa do kraja godine.Koja poglavlja će biti otvorena do kraja godine?- Cilj nam je da uložimo maksimalne napore kako bi se do kraja godine otvorila poglavlja 23 i 24, koja sublimiraju suštinu vladavine prava. To su veoma značajna poglavlja, koja uključuju reformu pravosuđa i policije, borbu protiv organizovanog kriminala, borbu protiv korupcije, manjinska i ljudska prava, sređivanje stanja u medijima. Mislim da smo spremni i za otvaranje poglavlja 32 - finansijsku kontrolu, i verujem da će to EU prepoznati, te da bismo mogli to da otvorimo već u junu. To je važno kao podrška planu naše vlade za efikasniju kontrolu trošenja budžetskih sredstava.Uvedeno je novo radno vreme - od 7.30 sati. Koje su prednosti? Bune li se saradnici u vašem resoru zbog tih novina?- Mislim da je ova odluka racionalna, da će povećati produktivnost državnih službi, a istovremeno omogućiti ljudima da imaju više vremena za porodicu, koje često nedostaje. Ja sam ranoranilac i moj tim me zaista uspešno prati.Vlada je usvojila uredbu kojom je državnim funkcionerima uskraćeno pravo da na raspolaganju konstantno imaju službeno vozilo. Smeta li vam to? Kako dolazite i vraćate se sa posla?- Zaista je bilo puno neumerenosti i preterivanja u korišćenju službenih automobila u državnoj upravi. Naravno da je zbog prirode posla i reprezentativnosti funkcije važno da određene kategorije imaju vozila. Lično koristim službeno vozilo samo za poslovne obaveze, inače sam, kao i kada sam bila poslanik, čest korisnik gradskog prevoza ili se vozim porodičnim automobilom.

SmenjivanjePODRŽAVAM PRINCIP KONTROLEPremijer Aleksandar Vučić je najavio da će rad ministara biti proveravan na šest meseci. Koji su vaši zadaci u tih pola godine i verujete li da ćete ih ispuniti?- Podržavam princip redovne kontrole rezultata svih nas koji smo odgovorni za napredak zemlje. Nema sujeta ni ličnih ambicija, svako ko ne može da odgovori izazovu trenutka, mora da bude svestan promenljivosti funkcije. Lično ću uložiti sve svoje znanje i energiju da pomognem svojoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track