Joksimović: Pregovarački tim kompletan za mesec-dva
Foto: Zorana Jevtić

Javne finansije prvo pitanje

Joksimović: Pregovarački tim kompletan za mesec-dva

Politika -
Lično ću se zalagati da ekspertski kriterijum bude kriterijum kojima ćemo se opredeliti za buduće članove tima, rekla je ministarka i dodala da će šef pregovaračkog tima ostati Tanja Miščević

BEOGRAD - Ministarka bez portfelja zadužena za EU integracije Jadranka Joksimović očekuje da pregovarački tim Srbije bude kompletiran za mesec do dva, poručivši da je dobro što će pregovori sa EU početi poglavljem 32, koje se tiče kontrole javnih finansija.

Ministarka je rekla da pregovarački tim već postoji, ali da ga treba osnažiti "pre svega ekspertskim kriterijumom".

"Lično ću se zalagati da ekspertski kriterijum bude kriterijum kojima ćemo se opredeliti za buduće članove tima", rekla je Joksimović i dodala da će šef pregovaračkog tima ostati Tanja Miščević, istakavši da je ona korektno radila.

Upitana zašto pregovori Srbije i EU neće početi otvaranjem poglavlja 23 i 24, kao što je to najavljivano tokom cele prethodne godine, Joksimović je rekla da je zadovoljna što se pregovori počinju otvaranjem poglavalja o kontroli javnih finansija.

"To je jedan od presedana da se prvi put otvara poglavlje 32 koji je deo finansijske kontrole i mislim da je to dobro za našu zemljum s obzirom da smo kao vlada stavili težište na ekonomske reforme. Poglavlje 32 zapravo koincidira sa onim što smo kao vlada obećali građanima - a to je efikasnija kontrola troškova budzetskih sredstava", poručila je Joksimović.

Ona je dodala da je očekivala da to poglavlje bude otvoreno u junu ili julu, ali da je zbog raznih faktora (unutrašnjih, političkih razloga i izbora u EU), njegovo otvaranje odloženo za oktobar.

"Ne mislim da je to loša vest za Srbiju, a za poglavlja 23 i 24 uradićemo sve što je do nas da ih otvorimo do kraja godine", rekla je ona. Upitana kako komentariše izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Srbija neće uvesti sankcije Rusiji, ministarka je poručila da postoji uzajamno poštovanje između dve zemlje, Srbije i Rusije, ali i da naša zemlja ostaje pouzdan partner EU.

"U tom slučaju, naša pozicija je izbalansirana i mi ćemo se truditi koliko je moguće da takav stav zadržimo", rekla je Joksimović.

Pitanje diploma rešavaćemo tokom pregovora

Ministarka bez portfelja, komentarišući odluku Ustavnog suda da je Uredba o priznavanju visokoškolskih isprava univerziteta sa Kosovo i Metohija neustavna, rekla je da će to pitanje biti rešavano tokom pregovora Beograda i Prištine.

"Ono što je važno je da Srbija ostaje privržena nastavku dijaloga.Dijalog Beograda i Prištine je za nas ključan i mi ćemo tražiti svaki način da sve tehničke aranžmane koji će se pojavljivati tokom pregovora otvorimo kroz format briselskih pregovora", rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija će pokušati da kroz dijalog i primenu Briselskog sporazuma dođe do rešenja za brojna tehnička pitanja koja se otvaraju, a koja, kako je ocenila, nisu nimalo laka ni za pregovaranje ni za primenu.

"Moramo da ostanemo privrženi Briselskom sporazumu i evropskim integracijama", rekla je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track