ŠOKANTNO BUGARSKA OBUSTAVILA RADOVE: Presušio Južni tok!
Foto: Beta Dragan Gojic

REZ

ŠOKANTNO BUGARSKA OBUSTAVILA RADOVE: Presušio Južni tok!

Politika -
Bugarski premijer objavio da prekida izgradnju ruskog gasovoda; analitičari očekuju da će taj potez smanjiti pritiske Unije na Srbiju

BEOGRAD - Plamen Orešarski, bugarski premijer, posle susreta s grupom američkih senatora objavio je da je njegova zemlja obustavila radove na izgradnji Južnog toka.- Primili smo zahtev od Evropske komisije, nakon čega sam naložio obustavljanje radova. Dalje aktivnosti biće jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom - izjavio je Orešarski.Na odluku bugarske vlade, po svoj prilici, osim američke administracije, imala je i Evropska unija, koja je u sredu i zvanično od Bugarske zatražila prekid izgradnje gasovoda. Pored toga, Brisel je optužio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanja tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.Aleksandar Antić, ministar energetike, za Kurir kaže da na odluku vlade Bugarske ne može mnogo da utiče, ali da se time posredno smanjuje pritisak na Srbiju jer gasovod ne može da radi u delovima.- Izgradnja Južnog toka zavisi, s jedne strane, od Evropske komisije i zemalja članica EU, i, s druge strane, od Rusije. Težište pritiska u ovom trenutku je na Bugarsku, a ne na Srbiju. U budućnosti moramo da nastavimo razgovore i pokušavamo da iznađemo najbolje rešenje za nas - naglasio je Antić.Dušan Mrakić, bivši državni sekretar u Ministarstvu energetike, ističe da su stvari u vezi s gasovodom Južni tok jednostavne.- Sve u vezi s tim zavisi pre svega od dogovora Rusije i EU. Da bi gasovod imao bilo kakvu funkciju, mora biti izgrađen u Bugarskoj, Rumuniji i u Srbiju. Ovo je pritisak EU I SAD prema Bugarskoj, ali je za nas u ovom trenutku olakšanje jer je težište na njima. Mislim da će ekonomski interes prevladati jer će od gasovoda svi imati koristi, uključujući i EU - naglasio je Mrakić.

Prelomio... Plamen Orešarski
Prelomio... Plamen Orešarski

Aleksandar Antić: Težište pritiska u ovom trenutku je na Bugarskoj, a ne na Srbiji
Aleksandar Antić: Težište pritiska u ovom trenutku je na Bugarskoj, a ne na Srbiji

Ministarstvo energetike RusijeHOĆEMO NAPISMENOMinistarstvo energetike Rusije saopštilo je da od Bugarske još nisu primili nikakvo službeno obaveštenje o suspenziji radova na Južnom toku.- Ovo pitanje bi moglo biti pokrenuto na trostranom sastanku o gasu između predstavnika Rusije, Ukrajine i EU, koji bi trebalo da se održe danas u Briselu - istakao je portparol pomenutog ruskog ministarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track