Bone: Razgovor Vučića i Merkelove uspešan
Foto: Fonet

Ocena

Bone: Razgovor Vučića i Merkelove uspešan

Politika -
Srbija je najvažnija i najveća zemlja na zapadnom Balkanu i u tom smislu dosta toga zavisi od njenih Srbije, kaže direktor Fondacije Konrad Adenauer

BEOGRAD - Direktor Fondacije Konrad Adenauer Henri Bone izjavio je da je susret premijera Srbije Aleksandra Vučića i kancelarke Angele Merkel u Berlinu bio uspešan i da se razgovaralo o svim važnim temama, ocenivši da su bilateralni odnosi između Nemačke i Srbije odlični, ali da ima još potencijala za saradnju u oblastima ekonomije i spoljne politike.

Bone je rekao da je Srbija najvažnija i najveća zemlja na zapadnom Balkanu i da u tom smislu dosta toga zavisi od postupaka Srbije.

Nemačka uvek na strani Srbije

Direktor Fondacije Konrad Adenauer smatra da je dosta učinjeno da se odnosi sa Kosovom pospeše i da su dobrosusedski odnosi važni, naročito posle ratova na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina, da bi se stvari normalizovale. Od pada Slobodana Miloševića Nemačka je uvek bila na strani Srbije i nastojala je da pomogne približavanje Srbije EU, istakao je Bone.

Govoreći o mogućnostima ulaganja stranih investitora u Srbiji, Bone je ocenio da su u toj oblasti važna transparentnost, predvidivi zakoni, pouzdan pravosudni sistem, čvrst pravni okvir i nastavak borbe protiv korupcije.U Srbiji se lepo živi i dobro posluje

Direktor Fondacije Konrad Adenauer je ocenio da je u Srbiji lepo živeti i dobro poslovati i da Srbija ima obrazovane i kvalifikovane radnike. "Investitori, koji su do sada došli ovde, u dosadašnjim anketama su uvek isticali da bi ponovo ulagali u ovu zemlju", rekao je Bone.

Bone je najavio da će Fondacija Konrad Adenauer pomoći Srbiji da se priključi EU i ojača svoje institucije i podržati politiku koja se zalaže za reforme. Podsetivši da ta fondacija putem stipendija pomaže omladinu, Bone je ocenio da građansko društvo ima veliki potencijal i da je prilikom nedavnih poplava izražena velika solidarnost.

Bone je dodao da bi se o brojnim ekonomskim i socijalnim problemima sve grupe u društvu morale saslušati u okviru javne debate o putu kojim će se uputiti Srbija, jer je složena pitanja važno sagledati sa svih strana i čuti glas opozicije i stručnjaka.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track