Najnovije vesti

MILO SPREMA UDAR NA SRBIJU: Đukanović napada medije da bi preuzeo kontrolu!
Foto: Fonet Nenad Đorđević

Tajni plan: Crnogorski premijer želi da proširi politički uticaj na našu zemlju

MILO SPREMA UDAR NA SRBIJU: Đukanović napada medije da bi preuzeo kontrolu!

Politika
20:10h
Prvi korak - „disciplinovati“ srpske medije. Da bi uticao na srpsku politiku, Đukanović namerava da srpske medije stavi pod šapu; Recept za nepodobne: 1. diskreditacija, 2. etiketiranje nazivom „medijska mafija“, 3. pakovanje lažnih afera i 4. prebijanja

BEOGRAD - Crnogorski premijer Milo Đukanović krenuo je u otvoreni rat sa srpskim medijima kako bi ih stavio pod kontrolu i proširio svoj politički uticaj!Đukanović sprema direktan napad na pojedine novinske kuće u Srbiji koje ne rade po njegovom diktatu, a koje će optužiti da su „medijska mafija“ da ih „disciplinuje“.

Plan u četiri tačke- Tačno je, Milo ima političke ambicije u Srbiji i želi da najdirektnije utiče na zbivanja u Srbiji - i u domaćoj politici, ali i na spoljnom planu, a za to su mu mediji neophodni. Da li je spremio obračun sa srpskim medijima? Verovatno jeste, jer je po istom principu obezbedio sebi apsolutni uticaj u CG. Uvek koristi isti model: koje god novine da otvore aferu protiv njega, preko medija pod njegovom kontrolom krene diskreditacija glavnog urednika, onda Milo otvoreno te novine proglasi za „medijsku mafiju“, to je izraz koji je lično on skovao. Treći korak je pakovanje fabrikovanih afera i sudskih procesa protiv „neposlušnih novinara“, a zatim slede zastrašivanja, pretnje, prebijanja - kaže izvor Kurira blizak vladajućoj strukturi u Crnoj Gori i dodaje:- Setite se samo šta se sve prethodnih godina dešavalo novinarima Monitora, Vijesti i Dana, čiji su novinari u Pobjedi, pod Đukanovićevom kontrolom, prvo na najgori način blaćeni, da bi ih otvoreno napao i sam premijer.

Milka Tadić Mijović, Monitor
Milka Tadić Mijović, Monitor

Đukanović je, naime, pre nepuna dva meseca i javno objavio rat „nepodobnim novinama“ u Crnoj Gori, rekavši da će se „obračunati s medijskom mafijom koja misli da može preko dnevnih novina i preko naslovnica da reketira firme i ljude i koja pokušava da utiču na berzu“, a sada se slični napadi očekuju i u Srbiji.Milka Tadić Mijović, izvršna direktorka nedeljnika Monitor, koja je na Đukanovićevoj crnoj listi godinama, kaže:- To što hoće sada da udari i na medije u Srbiji mene uopšte ne iznenađuje. Mi te pritiske trpimo godinama, od ekonomskih - da nam se zbog pisanja uskraćuju oglašivači - do prljave propagande preko onih medija koji su pod kontrolom Đukanovića. Našim novinarima je prećeno, imaju policijsku pratnju - kaže Mijovićeva.Isti model - prvo diskreditacija, zatim žigosanje etiketom „medijske mafije“, pakovanje lažnih afera i sudskih procesa i na kraju fizički napadi - Đukanović planira da primeni i u Srbiji, gde ima svoje ljude infiltrirane u uticajne medije, policiju, i preko njih direktno zastrašuje novinare, kaže izvor i dodaje da pritisci i napadi na pojedine medije tek slede.Zastrašuje nepodobne- Novinari Vijesti, Dana i Monitora koji su objavljivali afere protiv njega - od sumnjive prodaje „Telekoma“ do skandala sa snimkom kupovine glasova na izborima - trpe tolike pritiske da su tražili pomoć i od EU. Optuživani su za kriminal, prebijani su... Isti scenario sada možete da očekujete i vi u Srbiji, sa sve etiketom „medijska mafija“, koju će pokušati da prilepi neposlušnim medijima - kaže sagovornik Kurira.Mladen Milutinović, glavni urednik lista Dan, kaže da oni godinama trpe pritiske.- Preko svojih poslušnih medija hoće da u CG uguši svu medijsku slobodu pa i vaš list koji je čitan u Crnoj Gori. Puna podrška za Kurir, koji je otkrivao afere - kaže Milutinović.

Mladen Milutinović, Dan
Mladen Milutinović, Dan

Direktor VijestiGODINAMA MOLIMO EU ZA POMOĆŽeljko Ivanović, direktor lista Vjesti, kaže da su se novine na čijem se čelu nalazi godinama obraćale za pomoć evropskim institucijama, tražeći zaštitu od Đukanovića.- Naši novinari se zaštrašuju, prebijaju, preti im se samo zato što se bave svojim poslom i istraživačkim novinarstvom. Ne iznenađuje me činjenica da pokušava da isto uradi s medijima u Srbiji preko svojih ljudi i da tako utiče na političke prilike - kaže Ivanović.

Milo već dobijao packeEK OSUDIO PRITISAK NA MEDIJEŠef Odeljenja za CG u Direktoratu Evropske komisije za proširenje Dirk Lange još u julu 2012. upozorio da je potrebno garantovati sigurno okruženje za istraživačko novinarstvo i da svi slučajevi nasilja nad novinarima u Crnoj Gori zahtevaju ispitivanje kako bi se počinioci otkrili.On je to naveo u odgovoru na pismo koje su uputili direktori Vijesti Željko Ivanović, Monitora Milka Tadić Mijović i Dana Mladen Milutinović povodom izjave Đukanovića da nezavisni mediji rade protiv interesa Crne Gore.Lange je u odgovoru naglasio da su sloboda medija i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala ključne oblasti koje EK pomno prati u Crnoj Gori.- Svi slučajevi nasilja nad novinarima zahtevaju temeljno ispitivanje od nadležnih organa kako bi se počinioci priveli pravdi - naveo je Lange i podvukao da su napadi na medije neprihvatljivi u demokratskom društvu.

Jezivo /Ovako prolaze novinari u Crnoj Gori/- 4. oktobra 2001 - Đukanović tuži bivšeg urednika Dana Vladislava Ašanina zbog prenošenja tekstova iz Nacionala. Dva meseca kasnije Ašanin je osuđen na tri meseca zatvora- 27. maj 2004 - Ubijen direktor Dana Duško Jovanović- 1. septembar 2007 - Napadnut direktor Vijesti Željko Ivanović, koji je Đukanovića optužio da stoji iza napada- 1. novembar 2007 - Novinar Monitora i Vijesti Tufik Softić pretučen ispred svoje kuće. Napadači nisu otkriveni- 6. jul 2011 - Đukanović optužuje Vijesti, Monitor i Dan da preko „obaveštajne, bezbednosne agencije i službe koje su važna poluga velikosrpskog državnog nacionalizma“ vode kampanju protiv Crne Gore i njega lično- 14. jul 2011 - Zapaljena dva službena automobila Vijesti. Počinioci nisu otkriveni- 7. mart 2012 - Novinarka Vijesti Olivera Lakić ispred svog stana isprebijana bejzbol palicom- 4. april 2012 - Đukanović predlaže da se zatvore čelnici opozicije i vlasnici nekontrolisanih medija- 10. maj 2012 - Đukanović Vijesti i Monitor zove ih „kičmom medijske mafije“- 5. oktobar 2012 - Novinar Vijesti Goran Malidžan napadnut nakon konvencije DPS u Pljevljima- 11. avgust 2013 - Bačen eksploziv ispred kuće novinara Monitora i Vijesti Tufika Softića. Počinoci nisu poznati- 16. novembar 2013 - Preteća poruka direktorki Monitora Milki Tadić Mijović. Pošiljalac nije poznat- 26. decembar 2013 - Postavljena eksplozivna naprava razorne moći ispred zgrade Vijesti. Počinioci nisu poznati- 3. januar 2014 - Napadnuta novinarka Dana Lidija Nikčević. Počinioci nisu poznati

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track