NARKO-DRUGOVI: Kosmajac bio Eskobarov glavni čovek za Evropu!
Foto: Kurir Štampano

Otkrivamo: Kako je Zvezdarac postao najveći srpski narko-bos

NARKO-DRUGOVI: Kosmajac bio Eskobarov glavni čovek za Evropu!

Politika -
Čovek kog je premijer Vučić označio kao prvog dilera Srbije bio jedan od bliskih saradnika kolumbijskog kralja kokaina; Jedina osoba s ovih prostora koja je bila u kući Pabla Eskobara
1 / 4 Foto: Kurir Štampano

BEOGRAD - Razvojni put Dragoslava Kosmajca u narko-biznisu nalik je filmskoj priči, na kojoj bi mu pozavideli čak i u Holivudu. Kako saznajemo iz obaveštajnih izvora, Kosmajac je status velikog igrača na evropskom narko-tržištu stekao zahvaljujući ni manje ni više nego najpoznatijem svetskom krijumčaru droge Pablu Eskobaru!Kralj kokainaKosmajac je kralja kokaina upoznao preko izvesnog Kolumbijca s kojim je dve godine robijao u austrijskom zatvoru, a za kog će se ispostaviti da je čovek od poverenja Pabla Eskobara. Kako za Kurir prenosi odlično obavešten izvor iz bezbednosnih krugova, Kosmajac je u Beču uhvaćen zbog oružane pljačke koju je u to vreme izveo s ubijenim Radetom Ćaldovićem Ćentom.

Mentor... Pablo Eskobar
Mentor... Pablo Eskobar

- Radio je zajedno s Radetom Ćaldovićem Ćentom (prijateljem Željka Ražnatovića Arkana koji je ubijen 1997. ispred Kluba književnika zajedno sa svojom devojkom, novinarkom i Cecinom kumom Majom Pavić - prim. aut.). Austrijska policija je tada uhapsila samo Kosmajca i on je u zatvoru proveo dve godine, ali nijednog trenutka nije odao Ćentu - otkriva izvor Kurira i nagoveštava pravi filmski zaplet:Zatvorski dani- Zatvor mu je došao kao loto jer je tamo upoznao izvesnog Kolumbijca, za koga se kasnije ispostavilo da je blizak saradnik i čovek od poverenja čuvenog Pabla Eskobara, najpoznatijeg svetskog krijumčara droge. Po izlasku iz zatvora ne prekida prijateljstvo, naprotiv - ono mu je bilo ulaznica u Eskobarov kartel. Tako je vremenom i lično upoznao čuvenog narko-kralja.

Drugari iz davnih dana... Boris Petkov Bugarin i Dragoslav Kosmajac
Drugari iz davnih dana... Boris Petkov Bugarin i Dragoslav Kosmajac

Jedini je sa ovih prostora bio u privatnoj Eskobarovoj kući. Vremenom su se i zbližili, pa je Kosmajac tako postao Eskobarov čovek zadužen za Evropu. Upravo je on bio taj koji je u ime južnoameričkih narko-kartela donosio odluku ko u Evropi uopšte može da uđe u igru i u posao krijumčarenja droge. I pljevaljski narko-bos Darko Šarić je preko Kosmajca upao u igru i dobio mogućnost da prenosi i krijumčari tone kokaina iz Južne Amerike.Ko je glavniNaša saznanja juče niko zvanično nije želeo da komentariše. Međutim, prethodnih godina, dok je Šarić bio u bekstvu, direktor policije Milorad Veljović je više puta izjavljivao da Pljevljak nije na čelu narko-klana. Nikada nije otkrio o kome je reč, ni da li je možda mislio baš na Kosmajca.

Ostaci nekadašnje imperije... Eskobarova kuća
Ostaci nekadašnje imperije... Eskobarova kuća

Biografija KO JE BIO PABLO ESKOBAR Kolumbijac Pablo Emilio Eskobar Gavirija je još sedamdesetih godina prošlog veka sitno dilovanje droge po ulicama svog rodnog Medeljina pretvorio u najmoćniji narko-kartel na planeti. Na vrhuncu moći 1989. godine Eskobar se nalazio na neverovatnom sedmom mestu Forbsove liste najbogatijih ljudi na svetu sa imovinom koja se tada procenjivala na 18 milijardi dolara. Početkom devedesetih kolumbijska vlada je pod pritiskom SAD otpočela sukob s njim. Rat Eskobara i kolumbijske vlade koštao je života državnog tužioca, ministra pravde, tri predsednička kandidata Kolumbije, više od 200 sudija, 30 kidnapovanih žrtava, na desetine novinara i oko 1.000 policajaca. Eskobar je ubijen tek 2. decembra 1993, u pokušaju da pobegne policiji u svojoj kući.

Blizak sa šefovima podzemlja RADIO S BUGARINOM?Čovek koji je označen kao trenutno najveći narko-bos imao je poslovne veze i s Borisom Petkovim Bugarinom. O njihovoj bliskosti svedoči i zajednička fotografija do koje je Kurir došao. Kako saznajemo, Kosmajac je s Bugarinom održavao poslovne odnose sve do njegove smrti 2002, a obojica su predstavnici stare garde srpskog podzemlja.Kako se ranije pisalo, na zidu Bugarinove sobe bile su samo dve fotografije - Đorđa Božovića Giške i Aleksandra Kneževića Kneleta. Inače, Petkov je u balkanskom podzemlju bio poznat kao najveći cinik. Jedan je od retkih koji je umro prirodnom smrću, usled srčanih problema. Sredinom osamdesetih optužen je za ubistvo Ranka Rubežića. Pobegao je u Čehoslovačku, ali je ipak uhapšen i izručen. Osuđen je na sedam godina zatvora. Krivicu za ubistvo Rubežića nikad nije priznao, a iz Zabele je pobegao posle dve godine.

Misteriozni odlazakKOSMAJAC DUŽE VAN SRBIJE?Iako se najpre pojavila informacija da je Dragoslav Kosmajac pobegao iz Srbije posle konferencije premijera Aleksandra Vučića, i to na prelazu Jabuka na granici s Crnom Gorom, on se, prema našim saznanjima, već duže vreme nalazi van Srbije. - On godinama živi na relaciji Španija-Srbija. Sumnja se da se iz zemlje sklonio pre nekoliko meseci - otkriva naš sagovornik iz policije.

Prebrza vožnjaJURILA GA POLICIJA?Dragoslav Kosmajac i njegov sin (24) navodno su pre nekoliko dana imali „bliski susret“ sa crnogorskom policijom i platili su kaznu zbog prebrze vožnje! Nezvanično, njih je u rutinskoj kontroli saobraćaja u Meljinama kod Herceg Novog zaustavila policija jer su prekoračili brzinu, a za volanom je bio Kosmajčev sin. Sin je, navodno, platio kaznu, posle čega su nastavili vožnju.

Crnogorska vezaKUM SA MIĆUNOVIĆEMDragoslav Kosmajac je, kako Kurir nezvanično saznaje, kum sa kontroverznim Nikšićaninom Branom Mićunovićem, kojeg mnogi smatraju šefom crnogorskog podzemlja. Njih dvojica su, navodno, kumovi već godinama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track