Blagojević: Procena štete od poplava 9. jula, izgradnja kuća u julu
Foto: Fonet

Direktor Kancelarije za obnovu

Blagojević: Procena štete od poplava 9. jula, izgradnja kuća u julu

Srbija -
Već sledeće nedelje bi pred Vladom trebalo da se nađe novi zakon koji bi trebalo da elaborira novi sistem nabavki odnosno procedure, rekao je Blagojević

BEOGRAD - Direktor Kancelarije za obnovu Marko Blagojević izjavio je da će konačna šteta od poplava biti poznata do 9. jula, obnova oštećenih kuća počeće u julu, a trebalo bi da bude završena do septembra.

Prema njegovim rečima, trenutno se radi na novom sistemu kako bi se proces nabavki ubrzao.

"Već sledeće nedelje bi pred Vladom trebalo da se nađe novi zakon koji bi trebalo da elaborira novi sistem nabavki odnosno procedure", rekao je Blagojević i dodao da će pisanje novih pravila i izvođenje radova trajati kraće nego da smo se u izvođenje radova upustili prema postojećim pravilima.

"Proces sprovođenja nabavki traje mesecima, i kada bismo išli prema postojećim pravilima mi bismo u posao mogli da uđemo tek negde u septembru mesecu, što ne možemo sebi da dopustimo, a pri tom ne smem sebi da dopustimo ni da integritet čitavog procesa bude doveden u pitanje", objasnio je Blagojević.

On je dodao da se zbog toga postavlja novi sistem koji će uvesti inovacije u aktuelni sistem nabavki.

Blagojević je napomenuo da će se na osnovu konačne procene šete, odnosno izveštaja koji će biti poznat 9. jula obratiti za pomoć međunarodnim partnerima na donatorskoj konferenciji.

"Za nas je velika frustracija što još uvek nismo ušli u obnovu. Apsolutno nemam dilemu da sa tim treba da se počne jako brzo", zaključio je Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track