Omerović: Uskoro i sednice drugih odbora u gluvoj sobi
Foto: Dado Djilas

Oznaka poverljivosti i tajnosti

Omerović: Uskoro i sednice drugih odbora u gluvoj sobi

Politika -
Tokom procesa evrointergracija Skupština Srbije će biti u situaciji da razmatra i pitanja koja nose oznaku poverljivosti i tajnosti određenog stepena i zato Odbor za kontrolu službi bezbednosti neće biti jedini koji će raspravljati "iza zatvorenih vrata", izjavio je predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova

BEOGRAD - Tokom procesa evrointergracija Skupština Srbije će biti u situaciji da razmatra i pitanja koja nose oznaku poverljivosti i tajnosti određenog stepena i zato Odbor za kontrolu službi bezbednosti neće biti jedini koji će raspravljati "iza zatvorenih vrata", izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Meho Omerović.

Omerović, koji je član i Odbora za kontrolu službi bezbednosti, pojasnio je donošenje Odluke o postupanju sa tajnim podacima, kojom se definiše šta je tajni podatak, ko ima pravo da ga koristi i pod kojim uslovima.

Administrativni odbor skupštine ranije je usvojio tu odluku koja se odnosi na određivanje tajnosti podataka, pristup tajnom podatku i njegovoj zaštiti, čuvanju i razmeni, kao i arhiviranju i uništavanju.

Omerović je ukazao da će progovarački tim Srbije, otvarajući poglavlja 23, 24 i 25, razmatrajući čitav niz zakona, izmena i dopuna koji treba da budu usklađeni sa evropskim zakonodavstvom, doći u situaciju da razmatra i neka pitanja koja nose oznaku poverljivosti i tajnosti određenog stepena - državna tajna, strogo poverljivo, poverljivo i interno.

"U skladu sa tim predlozima, koje nam bude uputila Vlada Srbije i u skladu sa izmenama i dopunama zakona koje se tiču odredaba koje imaju veze sa nacionalnom i državnom bezbednoščhu koje nose određeni stepen tajnosti, odbor skupštine koji bude razmatrao ta pitanja ponašaće se u skladu sa tom preporukom i odlukom Odbora za evropske integracije", rekao je Omerović.

On je precizirao da je predsednica skupštine Maja Gojković nekim šefovima odbora početkom juna prosledila Odluku o postupku razmatranja predloga pregovaračke pozicije u procesu pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, koju je doneo Odbor za evropske integracije.U Odluci se, između ostalog, kaže i da je sednica Odbora za evropske integracije i sednica nadležnog odbora na kojoj se razmatra predlog pregovaračke pozicije koji nosi oznaku tajnosti, zatvorena za javnost.

Omerović je dodao da je zato Administrativni odbor uradio jedinu ispravnu i moguću stvar koja proističe iz dopisa koju je Gojkovićeva uputila predsednicima skupštinskih odbora.Ilustrujući konkretnu posledicu te odluke, Omerović je rekao da će, na primer, odbor kojim od predsedava - za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, kada bude razmatrao određena pitanja u kojima ima elemenata tajnosti i gde se mora čuvati i očuvati stepen tajnosti, a koji dostavi pregovarački tim Srbije, održati sednicu u za to predviđenoj prostoriji.

"Već više od godinu dana postoji prostorija u zgradi u Ulici kralja Milana i to je sala koja je fizičko i tehnički opremljena tako da se mogu održavati sednice koje su zatvorene za javnost. To konkretno znači da se u toj prostoriji ne može koristiti ništa od elektronskih uređaja i svako ko ulazi ostavlja svoje mobilne telefone", rekao je on.

Omerović je dodao da je soba obezbeđena tako da ne može biti ometana spoljnim uticajima ili da neko eventualno sluša o čemu se u njoj razgovara.Stvoreni su uslovi da sve što se tu čuje u toj sobi - tu i ostane, naglasio je on.

Omerović je rekao da će sutra u toj sobi sednice zatvorene za javnost, pored Odbora za kontrolu službi bezbednosti, sada po odluci Administrativnog odbora i Odbor aza evropske integracije, imati na primer i Odbor za ljudska i manjinska prava.Na pitanje koje bi to oblasti mogle da budu tretirane tom odlukom, Omerović je odgovorio da su zakon i uredbe to već definisali.

"Imamo čitav niz propisa o tajnosti podataka, uredbe o posebnim merama fizičko tehničke zaštite, o posebnim merama nadzora nad postupanjem sa tajnim podacima, o posebnim merama zaštite tajnih podataka u informaciono-telekonunikacionim sistemima, o sadržihni, obliku i načinu vođena evidencije za pristup tajnim podacima...", rekao je Omerović.

To znači, dodao je, da postoji zbirka propisa o tajnosti podataka i na osnovu te zbirke i procene moguće štete, kada se usvajaju određeni zakoni ili se menjanju i dopunjuju zbog usklađivanja sa evropskim, pregovarački tim sugeriše predsedniku obrora koji to raspravlja da iz određenog razloga, a koji bi mogli da izazovu određene štete po interese Republike Srbije, zatvore sednicu za javnost. Omerović je naglasio da se onda svi obavezuju da će čuvati državnu tajnu, kao što su to već učinili članovi Odbora za kontrolu službi bezbednosti."Imamo potpisanu izjavu, a tako će sutra i članovi bilo kod odbora na koji se odnosi ova odluka morati da potpišu obavezu čuvanja državne tajne.

Takođe, određena lica, koje će generalna sekratarka ovlastiti da mogu da imaju serfitikat i da mogu da budu prisutni kao činovnici vlade ili skupštine, potpisaće pod krivičnom i svakom drugom odgovornošći da će čuvati tu tajnu", naglasio je on. Omerović je dodao da veruje da će se doći u situaciju da svako radi svoj posao u domenu nadležnosti koje ima bez obzira da li je to skupštinski odbor ili neko ministarstvo vlade, čime bi se izbegle situacije da državne tajne osvanu na naslovnim stranicama tabloida.

U Odluci Adminsitrativnog odbora piše da se pod tajnim podatkom podrazumeva podatak čijim bi otkrivanjem neovlašćenom licu, sredstvima javnog informisanja, organizaciji, instituciji ili drugoj državi mogla da nastane šteta po interese Srbije, ako je potreba zaštite tog interesa pretežnija od interesa za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Tajnim podatkom moći će da rukuje samo ono lice koje ima sertifikat i kojem je taj podatak potreban zbog obavljanja funkcije, dužnosti ili poslova iz delokruga rada.

Tajni podatak sme da se razmatra na sednici skupštine koja je isključivo zatvorena za javnost, ne sme se iznositi iz parlamenta, a u prostoriju u kojoj se razmatra tajni podatak nije dozvoljeno unositi mehanička, elektronska i magnetno-optička sredstva na kojima se može neovlašćeno snimati, odneti ili preneti tajni podatak.Pravo pristupa i korišćenja tajnog podatka imaće poslanik, imenovano i postavljeno lice u skupštini i zaposleni, na osnovu sertifikata i liste "Potrebno da zna".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track