TEROR ALBANACA: Postoje spiskovi za hapšenje Srba na KiM!

Etničko čišćenje ne prestaje

TEROR ALBANACA: Postoje spiskovi za hapšenje Srba na KiM!

Politika -
Milan Ivanović je kazao da su mu visoki zvaničnici međunarodne zajednice rekli, a zvaničnici u Beogradu potvrdili, da postoji najuži spisak za hapšenje 18 Srba, na kom se i on nalazi

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je da su mu visoki zvaničnici Srbije i međunarodne zajednice potvrdili da postoje spiskovi za hapšenje Srba na Kosovu.

"Spiskovi koji na Kosovu i Metohiji postoje za hapšenje Srba u funkciji su etničkog čišćenja KiM od preostalih Srba sa severa pokrajine i stvaranje Velike Albanije", rekao je on za Televiziju Most iz Zvečana.

Ivanović je kazao da su mu visoki zvaničnici međunarodne zajednice rekli, a zvaničnici u Beogradu potvrdili, da postoji najuži spisak za hapšenje 18 Srba, na kom se nalazi i on.

"Pominje se još jedan spisak od 34 osobe za hapšenje i najverovatnije se čeka osnivanje Suda za zločine pripadnika OVK - zbog "ravnoteže" mora se suditi i Srbima", smatra Ivanović.

On je hapšenje Srba na Kosovu uporedio sa lišavanjem slobode Vojislava Šešelja i naglasio da se njima onemogućava pravedna i pravična odbrana, kao i fer i korektno suaÄ‘enje. Advokat Miodrag Brkljač objasnio je za TV Most da poziv za odlazak u policijsku stanicu radi davanja podataka sam po sebi ne znači i hapšenje, ali se najčešće tako završi za Srbe na Kosovu.

On je tvdnju ilustrovao primerom njegovog klijenta Dragana Delibašića, koji je uhapšen pre skoro pola godine i još uvek se nalazi u pritvoru a optužnica nije podignuta. Potpredsenica GI SDP "Oliver Ivanović" Ksenija Božović podsetila je da je i lider te inicijative na poziv Euleksa otišao na razgovor koji je trajao do ranih jutarnjih sati i da je tada odveden u pritvor u kome se nakazi više od šest meseci.

Najava hapšenja sadašnjeg i bivšeg predsednika opštine Zubin Potok Stevana Vulovića i Slaviše Ristića i sumnja u postojanje tajnih spiskova za hapšenje Srba bili su povod i za prošlonedeljni protest u Zubinom Potoku, sa koga je od međunarodne zajednice zatraženo da prestanu sa zastrašivanjuem Srba na Kosovu.

"Zaključili smo da ćemo razmotriti dalju saradnju sa Euleksovim sudijama i tužiocima i ostalim međunarodnim misijama, preispitaćemo naše učešće u kosovskim institucijama i upozorili smo one koji o tome odlučuju da prestanu sa pritiscima na Srbe", rekla je Božović.

Osvrćući se na garancije Vlade Srbije da će uhapšeni Srbi biti dostupni pravosudnim organima ako im se omogući odbrana sa slobode, Brkljač, Ivanović i Božović su ocenili da su one ostale "samo mrtvo slovo na papiru" i da se "oseća podcenjivčki odnos prema tim garancijama od strane onih koji je trebalo da ih uvaže".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track