Gašić se sastao s predsednikom Azerbejdžana
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ministar odbrane u Bakuu

Gašić se sastao s predsednikom Azerbejdžana

Politika -
Zahvalio se predsedniku Alijevu za pomoć koju je Azerbejdžan uputio Srbiji tokom majskih poplava i naglasio da veze dve zemlje nikada nisu bile na višem nivou

BEOGRAD - Delegacija srpskog Ministarstva odbrane, koju predvodi ministar Bratislav Gašić, sastala se u sredu, drugog dana posete Azerbejdžanu, sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim, premijerom Arturom Rasijem-Zadeom i ministrom za odbrambenu industriju Javerom DŽamalovim.

Gašić je zahvalio predsedniku Alijevu za pomoć koju je Azerbejdžan uputio Srbiji tokom majskih poplava i naglasio da veze dve zemlje nikada nisu bile na višem nivou, saopšteno je iz Ministarstva odbrane. Gašić je istakao da Srbija principijelno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana kao i svih drugih zemalja članica UN, i da bi sve sukobe trebalo rešavati isključivo dijalogom. Istovremeno, Gašić je zahvalio Azerbejdžanu za podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, piše u saopštenju. Predsednik Azerbejdžana podvukao je važnost strateškog partnerstva između dveju zemalja i ocenio da je poseta ministra Gašića dodatni podsticaj uspešnim odnosima, pre svega u oblasti odbrane.

Alijev je zahvalio Gašiću i na pozdravima koje su mu uputili srpski predsednik Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić, dodaje se u saopštenju. Gašić se sastao i sa azerbejdžanskim premijerom Arturom Rasijem – Zadeom, a na sastanku je ocenjeno da postoji odlična osnova za unapređenje ekonomske saradnje, posebno u oblasti energetike, odbrane i vojne industrije.

Azerbejdžanska strana je tokom sastanka upoznata sa setom reformskih zakona koji će omogućiti veći broj stranih investicija u Srbiji. U razgovoru sa ministrom za odbrambenu industriju Javerom Džamalovim glavna tema bila je jačanje odbrambene saradnje, gde je, uz postojeći, dogovoren i novi oblik saradnje dve industrije. Srpska delegacija posetila je i Centar za obrazovanje i obuku Oružanih snaga Azerbejdžana i Vojnu akademiju, kao i Centar "Hejdar Alijev", a poseta srpske delegacije Azerbejdžanu izazvala je veliko interesovanje azerbejdžanske javnosti i medijsku pažnju, navedeno je u saopštenju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track