Branilac Olivera Ivanovića: Šef Euleksa se meša u pravosuđe
Foto: Tanjug

Garancije Vlade Srbije nisu uvažene

Branilac Olivera Ivanovića: Šef Euleksa se meša u pravosuđe

Politika -
Advokat Vlajić kaže da je Bernd Borhart produženje pritvora njegovom klijentu najavljivao već nekoliko dana pre odluke sudije

KOSOVSKA MITROVICA - Branilac lidera inicijative Srbija demokratija pravda Olivera Ivanovića advokat Nebojša Vlajić ocenio da se šef Euleksa Bernd Borhart meša u odluke pravosuđa.

Reagujući na još jedno produženje pritvora Ivanoviću, njegov branilac je ocenio da se šef Euleksa meša u posao pravosudnih organa na Kosovu, jer je on produženje najavljivao već nekoliko dana.

"Mi smo rešenje o produženju pritvora dobili juče u podne, a šef Euleksa je to znao i ako je tako to znači da se on meša u rad pravosudja i da je on to odredio, a ne sudija", rekao je Vlajić za televiziju Most iz Zvečana. Osvrćući se na neuvažavanje garancija Vlade Srbije Vlajić je rekao da je prvi put to učinjeno u slučaju Olivera Ivanovića i Dragoljuba Delibašića.

"Davanje garancije države da će neko biti dostupan je institut međunarodnog prava", rekao je Vlajić i naglasio da nema mesta slobodnom sudijskom uverenju kada je garancija data.

"Da je bilo bekstava ili da Srbija nekoga nije obezbedila da bude dostupan pravosudju tu bi bilo mesta slobodnom sudijskom uverenju, ali ako su svi za koje je Srbija garantovala bili dostupni pravosudju tu nema slobodnog sudijskog uverenje ", rekao je advokat.

On je podsetio da se garancije Vlade Srbije uvažavaju i u Haškom tribunalu i istakao da Srbija garantuje i za Olivera Ivanovića, koji je njen državljanin.

"Potpuno je nejasno zašto Sud i javni tužilac ignorišu te garancije kada su one u Hagu, u mnogo važnijim i težim predmetima bile priznavane i poštovane i nikada nisu izneverene", naglasio je Vlajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track