Nenad Popović: Mi ćemo omogućiti izvoz Fijata u Rusiju

Intervju: Potpredsednik DSS

Nenad Popović: Mi ćemo omogućiti izvoz Fijata u Rusiju

Politika -
Ako DSS dođe na vlast, učinićemo sve da automobili koji se proizvode u Srbiji dođu na veliko rusko tržište

BEOGRAD - Obećanja!otpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović u intervjuu za Kurir kaže da je za Srbiju najbolje da bude vojno i politički neutralna. Priseća se vremena kad su bili na vlasti i najavljuje da će Srbija izvoziti „Fijatove“ automobile u Rusiju.

• Zašto bi građani trebalo da glasaju za vas?- Kad je DSS bio na vlasti, živelo se bolje! Plate su bile veće, imali smo više radnih mesta.

• Ipak, ne računate na krizu i prodaju firmi?- Nema sumnje da je kriza ostavila dubok pečat, ali setite se izjava na početku mandata. Svi su govorili da će nas kriza mimoići, čak da ćemo u krizi profitirati. Sigurno je da se Vlada nije snašla u vreme krize i zato danas imamo dug od skoro šest milijardi evra.

DSS se zalaže za političku neutralnost, a sve vreme vučete ka Rusima?- Ne vučemo. Politička neutralnost znači saradnju sa svima. I ono što mi predlažemo rade baš sve zemlje EU. One vuku ka Rusiji.

To znači da bi nam bilo dobro u EU?- Bilo bi nam izvanredno da smo neutralni, pošto bismo tako mogli da sarađujemo i sa jednima i sa drugima. Politikom „EU nema alternativu“ Srbija se danas opredelila za saradnju samo sa jednim partnerom, što je pogrešno.

Zar i u vreme Koštunice nije bilo problema sa dolaskom ruskog kapitala?- Urađeno je ono što je trebalo da se uradi. Otvorena je država za investicije iz svih zemalja na potpuno isti način. Dokaz za to je potpisivanje gasno-naftnog sporazuma, koji je za Srbiju nešto najbolje što se desilo u poslednjih 20 godina.

Kad nas Rusi toliko vole, zašto nam ne dozvole izvoz „Fijatovih“ vozila?- U ovom trenutku više od 95 odsto proizvoda oslobođeno je carina. Takve povlastice nema nijedna zemlja na svetu. Nažalost, automobili spadaju u onih pet odsto proizvoda koji ne mogu da se izvoze. Ako DSS dođe na vlast, učinićemo sve da se i automobili koji se proizvode u Srbiji - sutra „Fijatovi“, a ubuduće možda japanski i evropski - izvoze u Rusiju. Učinićemo sve da dobijemo deo kvota za jedan broj automobila koji bi mogli da se izvoze u Rusiju bez carina. To bih sebi postavio kao jedan od glavnih ciljeva, ako budemo u vladi.

U toj vladi biste bili sa SNS ili DS?- Sa DS sigurno ne! Ne pravimo nikakvu predizbornu koaliciju, verujemo u svoj uspeh, zato idemo samostalno na izbore. Posle izbora razgovaraćemo sa svim strankama.

M. LAĐEVIĆ - B. BOJIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track