SEČA U MUP: Stefanović pravi čistku u niškoj Žandarmeriji
Foto: Dragana Udovicic, Marina Lopici

Reorganizuje ozloglašenu jedinicu

SEČA U MUP: Stefanović pravi čistku u niškoj Žandarmeriji

Politika -
Vrh policije naložio da se po hitnom postupku uđe u reorganizaciju sporne formacije, a pored komandanta biće zamenjen skoro kompletan sastav

BEOGRAD - Vrh policije naložio je da se pod hitno uđe u reorganizaciju i menjanje kompletnog sastava niškog odreda Žandarmerije, saznaje Kurir od visoko pozicioniranih funkcionera MUP Srbije.Izvor Kurira potvrdio je da je policiji hitno naloženo da se u saradnji s tužilaštvom rastrese ceo niški odred.Novi JSO- Ako ih sada ne reorganizujemo, postoji ozbiljna opasnost da se pretvore u nove Jedinice za specijalne operacije. Nova jedinica će biti formirana po jasnim kriterijumima, po kojima će se uraditi detaljne bezbednosne procene i psihološki profili svih novih pripadnika. Neka budu uvereni da neće biti kozmetičkih promena, da recimo smenimo komandanta odreda, a da sve ostane po starom, nego će biti zamenjen sastav. I tužilaštvu je sve prosleđeno. Konačno mora da se zna šta je država i da niko ne sme biti iznad zakona. Prebijanje brata premijera Andreja Vučića samo je kap koja je prelila času. Moramo da reagujemo, inače može da bude kasno, a direktor policije Milorad Veljović već je dao instrukcije - kaže izvor Kurira.Zvanično, niko u policiji nije želeo da se izjašnjava, osim da se radi na slučaju i da su preduzete sve neophodne mere.Podsetimo, ministar policije Nebojša Stefanović i direktor Milorad Veljović izjavili su da su zgroženi onim što su uradili žandarmi iz niškog odreda, a pet žandarma iz niškog odreda već je suspendovano.Prekomerna silaPotpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da očekuje da izveštaj MUP o incidentu u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije tokom održavanja Parade ponosa bude što pre gotov i da osuđuje prekomernu upotrebu sile bez obzira na to o kome je reč.- O tome je trebalo razgovarati na sednici Vlade i u Srpskoj naprednoj stranci. Nije bitno ko se kako zove i nad kim se to desilo - da li je, kako je rekla, to bio brat premijera ili je to moj ili vaš brat, ali svaka upotreba sile takve vrste je zaista nedopustiva. U prethodnom periodu često smo imali na naslovnim stranama novina situacije da određeni pripadnici Žandarmerije upotrebljavaju prekomernu silu, a ono što smo do sada mogli da vidimo na snimku deluje vrlo ozbiljno - naglasila je Mihajlovićeva.

TužilaštvoFORMIRALI SMO PREDMETIrena Bjelos iz Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu potvrdila je za Kurir da su povodom prebijanja brata premijera Srbije Andreja Vučića, brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog i pripadnika „Kobri“ formirali predmet i celokupan spis dostavili MUP, Sektoru za unutrašnju kontrolu, radi utvrđivanja i prikupljanja svih relevantnih činjenica u pravcu njihovog daljeg postupanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track