DODIKOV PREDLOG OSTVARLJIV: Bosna da se podeli po švajcarskom modelu!
Foto: Marina

Analitičari o predlogu milorada dodika

DODIKOV PREDLOG OSTVARLJIV: Bosna da se podeli po švajcarskom modelu!

Politika -
Vizija Unija za Bosnu koju predlaže nije loše rešenje, a ishod bi bio povoljan za sve strane, smatra Đorđe Vukadinović. Čelnik RS ističe da bi to značilo podelu na dve ili tri republike

BEOGRAD - Prvi čovek Republike Srpske Milorad Dodik za srpski entitet u okviru Bosne i Hercegovine predlaže model konfederacije ili unije, što praktično znači podelu teritorije na dve ili tri republike.Niko od zvaničnika iz Federacije BiH nije reagovao na ovaj Dodikov predlog, dok analitičari iz Srbije, BiH i Srpske smatraju da njegov predlog nije neostvariv i da ga svakako treba razmotriti.SuživotPolitički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da model konfederacije nije loše rešenje i da ishod nije nepovoljan ni za jednu stranu.- Konfederacija po švajcarskom modelu koju predlaže dobro je rešenje, ali bi najbolje bilo da se vrati na model iz Dejtona, koji je funkcionisao pre nego što ga deformisali visoki predstavnici u Bosni. Protiv su samo oni koji s bezbedne udaljenosti žele da Bosnu gurnu u sukob i potencijalno novo krvoproliće. Narod Republike Srpske i politički i ljudski skupo je platio njeno osnivanje da bi sada dozvolio da ona nestane i da se njene institucije ukinu, i Dodik to vrlo dobro zna - kaže Vukadinović.Podsetimo, Dodik je nedavno izjavio da je model koji predlaže rešenje za opstanak RS i da je to jedini spas koji stranci žele da vide.- Svaka vrsta centralizacije ne dolazi u obzir - mišljenja je prvi čovek Republike Srpske.Garant miraJedan od osnivača Srpske demokratske stranke i banjalučki analitičar Radomir Nešković smatra da je konfederacija dobra stvar, ali da je za to potrebna podrška sva tri naroda - Srba, Bošnjaka i Hrvata.- Nažalost, trenutno nema nijednog Bošnjaka koji će podržati konfederacije. Videćemo kakva će situacija biti u budućnosti, ali zasad je možda najbolje za Srbe da ne izlaze iz okvira Dejtonskog sporazuma, koji je garant mira. Srbi iz njega crpu sva svoja prava u BiH - kaže Nešković za Kurir.S druge strane, glavna i odgovorna urednica sarajevskog Oslobođenja Vildana Selimbegović ocenjuje za naš list da je konfederacija Dodikov novi izum.- Ljudi su oguglali na priče o otcepljenju Republike Srpske, pa im on sada nudi konfederaciju. Ako je to njegov način da dođe do pobede na predstojećim izborima, onda ga razumem - kaže ona.

Na Palama otvoren studentski domDODIK: NEKA SE ZOVE PO KARADŽIĆUPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik svečano je otvorio studentski dom na Palama i predložio da ta ustanova nosi ime haškog optuženika Radovana Karadžića. Osvrćući se na nastanak Univerziteta u Istočnom Sarajevu, rekao je da je to „vizionarstvo prvog predsednika Srpske“ Karadžića, koji je sa svojim saradnicima pre više od 20 godina inicirao osnivanje Univerziteta, prenosi RTRS.Opozicioni skup u TrebinjuVREĐALI DODIKA I CVIJANOVIĆEVUPremijerku i predsednika RS Željku Cvijanović i Milorada Dodika publika je izvređala na predizbornom skupu opozicionog Saveza za promene u Trebinju nazivajući ih vulgarnim imenima.„Željka, k..vo“, uzvikivale su pristalice opozicije, „časteći“ istovremeno i Dodika rečju „lopov“. Istovremeno, predsedniku Narodne skupštine RS Igoru Radojičiću poručili su da je „Turčin“. Dodik je vređanje premijerke Cvijanović ocenio kao primitivizam i pokušaj stvaranja atmosfere linča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track