Kurc: Potrebno vece angazovanje EU za proširenje na Balkan
Foto: Rojters

Zadovoljan napretkom

Kurc: Potrebno vece angazovanje EU za proširenje na Balkan

Politika -
Narednih godina nam je potrebno veće angažovanje svih institucija EU, kao i država članice Unije, kako bi širenje na zapadni Balkan vodili ka uspehu, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije

BEČ - Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc, povodom objavljivanja izveštaja o napretku zemalja zapadnog Balkana, zatražio je veće angažovanje EU i država region kako bi proces širenja bio uspešan.

On je, u saopštenju, izrazio zadovoljstvo napretkom zemalja zapadnog Balkana u pravcu EU, ali i dodao da predstoji "još mnogo posla državama regiona".

"Narednih godina nam je potrebno veće angažovanje svih institucija EU, kao i država članice Unije, kako bi širenje na zapadni Balkan vodili ka uspehu", naglasio je Kurc.

On je podvukao da zemlje zapadnog Balkana moraju da se skoncentrišu na konkretne reforme, koje posebno jačaju vladavinu prava i intenziviraju borbu protiv korupcije. Kurc je izrazio zadovoljstvo uspehom Srbije i Crne Gore, a u vezi Albanije i Kosova ocenio je da se nalaze na dobrom putu da nađu priključenje Evropi.

Razočarenje je šef austrijske diplomatije ispoljio zastojem pristupnog procesa Makedonije i Bosne i Hercegovine.

"Nastavljena blokada otvaranja pristupnih pregovora sa Makedonijom zbog nerešenog spora oko imena sa Makedonijom dovodi već postignute rezultate u pitanje. Dugoročno bi to moglo destabilizovati čitav region. Zbog toga apelujem na Savet da odustane konačno od svoje blokade", zatražio je Kurc.

Kada je reč o Bosni i Hercegovini on je izrazio nadu da će nakon izbora u nedelju brzo biti formirana vlada, koja će konačno ponovo preuzeti reformski kurs.

Povodom skeptičnosti mnogih Austrijanaca u vezi daljeg širenja EU Kurc je izrazio razumevanje, ali je dodao da je uveren da će od ekonomske i političke stabilizacije zapadnog Balkana posebno profitirati austrijska privreda.Pored toga integracija zapadnog Balkana u EU, prema njegovim rečima, ima dalekosežniji značaj.

"Imajući u vidu istoriju regiona jasno je da samo puna integracija čitavog regiona u EU jugoistočnu Evropu može politički i ekonomski trajno stabilizovati. Ovom političkom zadatku ću narednih godina pridati prioritet", najavio je Kurc.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track