Dačić protiv, Nikolić za predsedničke izbore
Foto: TANJUG

TV duel

Dačić protiv, Nikolić za predsedničke izbore

Politika -
Tadić i Nikolić žele da podele Srbije. Tadić i Nikolić misle da su oni dovoljni za Srbiju, rekao Dačić

BEOGRAD - Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić smatra da ne treba da se održe zajednoparlamentarni i predsednički izbori dok se lider SNS Tomislav Nikolić "ne buni" protiv toga i navodi da bi mu to odgovaralo.

"Nije korektno da se usred izborne kampanje saznaje na koje izbore izlazimo", rekao je Dačić večeras u emisiji "Upitnik" RTS-a i dodao da ta odluka "veoma smeta parlamentarnim izborima" uz podsećanje da se gotovo nigde gotovo u svetu ne održavaju istovremeno predsednički, parlamentrani i lokalni izbori.

"Tadić i Nikolić žele da podele Srbije. Tadić i Nikolić misle da su oni dovoljni za Srbiju", rekao je Dačić i poručio i jednom i drugom da je "Srbija mnogo veća nego što su njih dvojica". On je kazao da mu je cilj da pobedi i jedne i druge jer "ovi što su došli na vlast posle 2000. godine se nisu pokazali baš idealni", a da je sa druge strane SNS politički proizišla iz SRS koja je po svim ocenama bila ekstremnija nego što je bila SPS pre 2000. godine. "Ako žele da se igraju na taj način sa političkom scenom u Srbiji ja to moram da prihvatim", rekao je Dačić ali i naveo da smatra da izbori treba da budu redovni.

Prema njegovim rečcima te dve stranke, DS i SNS, žele da naprave dvopartijski sistem u Srbiji, kao što je to isto hteo i Slobodan Milošević sa Vukom Draškovićem pa nije uspeo."To nikada neće u Srbiji biti moguće", rekao je Dačić.

Lider naprednjaka je rekao da mu odgovara da budu raspisani i predsednički izbori. "Meni odgovara da budu predsednički izbori i zašto bi se ja bunio protiv toga", kazao je Nikolić i dodao da je stranka koju vodi donela odluku da odluči za koju državnu funkciju hoće da se kandiduje. "Postoji mnogo razloga da se kandidujem za predsedničke izbore. Jedan je jer sam predsednik stranke, drugi je da ovog časa Boris Tadić jedino strahuje od toga da ćemo se prvi put sučeliti u nešto ravnopravnijem položaju nego do sada pošto neće imati više toliku prednost koliku je imao do sada", rekao je Nikolić.

On je dodao da ne vidi ništa loše da se formira neka vrsta dvopartijskog sistema sa strankama manjina koje bi "bile u svemu tome". Treći učesnik u emisiji, lider SDPS Rasim Ljajić je ocenio da je "dvopartijska Srbija nemoguća i sa predsedničkim i bez predsedničkih izbora".Ono što jeste potrebno to je da se smanji broj stranaka u paralmentu i ukrupni politička secna, rekao je Ljajić i naveo da će to biti prirodni proces. "Najstabilnije su vlade koje imaju što manji broj članova i voleo bih da se foirmira neka takva vlada", kazao je Ljajić koji je ponovio da je Srbiji potrebna mala vlada sa malim brojem članova kabineta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track