Sepsa u KBC Zvezdara?!

Stravično stanje u bolnici

Sepsa u KBC Zvezdara?!

Beograd -
Četiri pacijentkinje u petak, pola sata posle lakših ginekoloških intervencija, hitno prebačene u šok-sobu zbog visoke temperature

BEOGRAD - Umalo umrle!Čak četiri pacijentkinje ginekologije u Kliničko-bolničkom centru Zvezdara dobile su u petak sepsu posle lakših ginekoloških intervencija, tvrdi izvor Kurira iz te ustanove. Na sreću, one su sada dobro, ali su i dalje u šok-sobi.- Stare su od 25 do 60 godina, a u petak po podne su im urađene različite intervencije - od biopsije grlića materice pa do takozvane eksplorativne kiretaže. Pola sata posle intervencija sve su dobile temperaturu do 40 stepeni. Hitno su prebačene u šok-sobu - priča izvor Kurira.

Dr Aleksandar Milošević, direktor KBC Zvezdara, potvrdio je saznanja Kurira i dodao da se još ne zna da li je u pitanju sepsa jer nisu stigli rezultati analiza.- Potpuno sam zatečen jer infekcija ne može da se javi pola sata posle intervencije. Obično se to dešava nakon bar 24 sata. Postoji sumnja da je neki od lekova bio loš. Sve žene dobile su takozvana akutna febrilna stanja, što je ukazalo na infekciju. Nijednoj životi nisu bili ugroženi. Važno je da je reakcija zaposlenih bila trenutna čim su primetili njihovo stanje. Smeštene su na intenzivnu negu. Sada su van životne opasnosti - kaže dr Milošević i nastavlja:

- U toku je opsežno ispitivanje kako bismo utvrdili da li je u pitanju greška zaposlenih. Uzeli smo sve neophodne briseve i krv, i čekamo rezultate tih analiza, koji bi trebalo da budu gotovi za dva-tri dana.Doktor je rekao da su sve žene reagovale na terapiju, koja uključuje i antibiotike, da su svesne i komunikativne.

Simptomi sepse- visoka temperatura- otežano disanje- uznemirenost- dezorijentisanost, sve do konfuznog stanja- bledilo kože, koja je orošena hladnim znojem- hladne ruke i noge- ubrzan i nepravilan rad srca- pritisak niži od 70 mmHg

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track