DAČIĆ: 58 diplomatskih pasoša proglašeno nevažećim!
Foto: Ministarvo Spoljnih Poslova

Nema više vožnje biznis klasom

DAČIĆ: 58 diplomatskih pasoša proglašeno nevažećim!

Politika -
Pasoši asu prema Dačićevim rečima posle revizije oduzete bivšim narodnim poslanicima, ministrima i državnim sekretarima

BEOGRAD - Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas da je pokrenuta procedura za oglašavanje nevažećim 58 diplomatskih pasoša, nosiocima koji nisu ispunili zakonsku obavezu i vratili diplomatske pasoše po isteku funkcije, bivšim narodnim poslanicima, ministrima i državnim sekretarima.

Dačić je na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare o radu Ministarstva spoljnih poslova dodao i da je pokrenuta procedura o preispitivanju diplomatskih pasoša sa diskrecionim pravom ministra spoljnih poslova i istakao da ambasadori, u sklopu štednje, neće više moći da se voze bisnis klasom u avionima, niti će njihova deca, starija od 26 godina, moći da poseduju diplomatski pasoš.

Šef srpske diplomatije je rekao da je budžetom za ovu godinu Ministarstvo spoljnih poslova Srbije dobilo oko dve milijarde dinara, a da je do sada utrošeno 1,4 milijarde, i da bi ušteda tog ministarstva na kraju godine trebalo da bude oko 120 miliona dinara.

Dačić je istakao da su u prvih devet meseci troškovi smanjeni za 77 miliona dinara, da je otpušteno 28 zaposlenih u ministarstvu, a broj vozila smanjen za 10.

Uštede su napravljene i u korišćenju službenih vozila i mobilnih telefona. On je kao veoma važnu spomenuo i odluku Vlade donetu u četvrtak da u Srbiju mogu da uđu bez viza strani državljani koji imaju važeću vizu ili regulisan boravak u državama Šengenske zone, Velike Britanije i ostalih članica Evropske unije ili SAD.

"Imali smo puno prigovora da je veoma komplikovana procedura za izdavanje naših viza, da veliki broj ljudi odustane od dolaska zbog toga. To nije u našem interesu, ni kada se radi o turistima, a pogotovu o investitorima", rekao je Dačić.

Ministar je najavio i da "želi i hoće" da inicira da Skupština Srbije raspravlja o glavnim pravcima spoljne politike Srbije. "Neka poslanici kažu svoje mišljenje. Ovo nije spoljna politika jedne partije, vladajuće koalicije, dvoje-troje ljudi, već jedne zemlje... Ozbiljne zemlje ne menjaju spoljnu politiku svaki čas", istakao je Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track