Jadranka Joksimović: Menjaćemo Ustav zbog prijema u EU

Ministarka za evropske integracije

Jadranka Joksimović: Menjaćemo Ustav zbog prijema u EU

Politika -
Srbija će članstvom u EU tako učestvovati u donošenju odluka na nivou EU koje će imati primat u odnosu na odluke koje donosi centralna ili lokalna vlast u državi

BEOGRAD - Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da su izmene Ustava usled prijema država u clanstvo EU posledica pre svega pravnih prilagođavanja.

Prema njenim rečima, na nivou EU se donose brojne odluke koje države i pojedinci moraju poštovati u odnosu na hijerarhiju pravnih normi.

"Srbija će članstvom u EU tako učestvovati u donošenju odluka na nivou EU koje će imati primat u odnosu na odluke koje donosi centralna ili lokalna vlast u državi. Kao što vidite, uvodi se još jedan nivo odlučivanja pri kojem ucestvuju sve države clanice EU, pa će to važiti i za Srbiju kada bude njen deo", navodi Joksimovićeva.

Ona dodaje i da će Srbija predvideti akcionim planom za poglavlje 23 na koji nacin će sprovesti preporuke Venecijanske komisije u pogledu reforme pravosuđa kako bi dalje ojačala nezavisnost sudija i sudske vlasti pre svega u pogledu načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija.

Nezavisnost sudstva i izbor sudija, kako napominje, ustavna su kategorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track