Palma: Vujoviću, da li si ti ministar ili kamerman?
Foto: CILE

Raspravu o budžetu obeležio ukor lidera JS šefu finansija

Palma: Vujoviću, da li si ti ministar ili kamerman?

Politika -
Pošto ga Dušan Vujović nije slušao dok je govorio, već je slikao telefonom po sali, Marković mu ponudio posao snimatelja na TV Palma

BEOGRAD - Tokom jučerašnje rasprave o rebalansu budžeta i budžetu ministar finansija Dušan Vujović slikao je poslanike po sali (?!), što je toliko naljutilo Dragana Markovića Palmu, lidera JS, koji je u tom trenutku govorio, da je pitao šefa finansija da li je on kamerman ili ministar!- Ministre, je l‘ ste vi kamerman ili ministar? - pitao je Marković ministra, koji je u tom trenutku slikao poslanike po polupraznoj skupštinskoj sali.- Ako ste kamerman, mogu da vam obezbedim posao na mojoj televiziji TV Palma, a ako niste, onda možete snimke da nabavite preko RTS.... Nisam se šalio, vidim da ste profesionalac - kazao je Marković, a poslanici su prasnuli u smeh.Vujović se lideru JS učtivo zahvalio na ponudi za posao i poručio da je, zasad, zadovoljan ministarskom foteljom.- Ostaću ministar finansija da završim posao, a posle ćemo da vidimo - kazao je Vujović.

Voli da snima... Dušan Vujović
Voli da snima... Dušan Vujović

Neophodan rebalansInače, Vujović, koji je pred parlamentarcima branio budžet od gotovo 1.000 strana, poručio je da prvi put predviđa uštede i preokreće trend prihoda iz pada u rast.- Budžet predviđa povećanje prihoda od 27 milijardi dinara, na 924 milijarde dinara, i smanjenje troškova za 27 milijardi dinara, na 1.083 milijarde dinara. Ankete pokazuju da građani smatraju da program koji država nudi ima perspektivu, iako se žale na smanjenje plata i penzija - naveo je ministar. Vujović je kazao i da je rebalans budžeta bio neophodan da bi se vratili dugovi iz prošlosti MUP prema „Telekomu“ i EPS, Upravi za agrarna plaćanja i obezbedila sredstva za otpremnine.

Žrtva sa smislomOn je još naveo da će Vlada za nekoliko dana usvojiti fiskalnu strategiju kojom će 2016. godine „udariti u plafon“, a potom će krenuti pad javnog duga. Ministar je ranije juče na TV Prva izjavio da je smanjenje plata u javnom sektoru i penzija od 10 odsto „žrtva sa smislom“ i da je plan da plate i penzije na tom nivou ostanu tri godine. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović smatra da budžeta pokazuje da će se broj zaposlenih samo u javnom sektoru smanjiti za 27.000 zaposlenih.

Nenad ČanakZA GUBITAŠE 250 MILIONA €Šef poslaničkog kluba LSV Nenad Čanak izjavio je da budžet nije u potpunosti transparentan istakavši da se „250 miliona evra nalazi u fusnoti“ kao rashodi koji idu na gubitaše - „Galeniku“ i „Srbijagas“, dok je AP Vojvodina još od 2006. uskraćena za više od milijardu evra neispunjavanjem ustavne obaveze.

Borko StefanovićBUDŽET VAM JE KAO PLAVUŠAŠef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović izjavio da se rebalans budžeta u poslednjem trenutku donosi kako bi se prikrile greške koje Vlada čini, a ne kako bi se uštedelo na vremenu.- Predstavili su budžet kao zgodnog muškarca i lepu plavušu koji nemaju nikakvih briga i gde je sve savršeno u redu - kazao je Stefanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja