SVETSKI PUTNIK: Pajtić na švrćkanje troši čak 15 miliona
Foto: Marina Lopicic

Bahato: Put oko sveta Vojvođanskog premijera

SVETSKI PUTNIK: Pajtić na švrćkanje troši čak 15 miliona

Politika -
U državnoj kasi za putovanja premijera Vučića predviđeno 2,7 miliona dinara, a u budžetu pokrajine Pajtiću namenjeno šestostruko više

BEOGRAD - Vojvođanski premijer Bojan Pajtić rešio je izgleda da sledeće godine krene na put oko sveta, ali o našem trošku, pošto je u pokrajinskom budžetu za 2015. za njegova putovanja namenjeno čak 15.200.000 dinara, što je gotovo šestostruko više od troškova Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Srbije.U republičkom budžetu za 2015. predviđeno je 2,7 miliona dinara za putovanja premijera Vučića, koji ima daleko veće međunarodne aktivnosti i obaveze u spoljnoj politici nego pokrajinski premijer, čija se diplomatija, prema zakonima ove države, svodi na nivo regionalne saradnje. Rasipništvo Pajtića, koji zahvaljujući sumnjivim političkim kombinatorikama opstaje na vlasti u Vojvodini, uprkos činjenici da uživa podršku tek šest odsto građana, krajnje je neodgovorno u vreme teške ekonomske krize i preduzetih mera štednje, upozoravaju sagovornici Kurira.Neodgovorni- Logično je da bude obrnuto, da se više troši na republičkom nivou jer premijer ima širi dijapazon putovanja iz političkih i ekonomskih razloga, ali to je dokaz neodgovornog ponašanja Pajtićeve administracije - kaže direktor Instituta za tržišna istraživanja Saša Ðogović i ističe da su smanjeni troškovi putovanja premijera simboličan indikator odgovornog ponašanja i dokaz jake discipline u Vladi Srbije:- Kada svi stežu kaiš, bilo bi neophodno da se i pokrajinska vlast ponaša odgovorno prema onima koji su ih izabrali.Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da nema racionalnog objašnjenja za Pajtićevo rasipništvo.Rasipnik- Možda planira put oko sveta o našem trošku. Ili planira da internacionalizuje pitanje Vojvodine. Kako god, neshvatljivo je to bahaćenje imajući u vidu visoke kompetencije predsednika Vlade Srbije u spoljnoj politici i međunarodnim aktivnostima u odnosu na Pajtića, čije su nadležnosti na nivou regionalne saradnje - kaže on i dodaje da bi Pajtić morao da objasni građanima zašto ne štedi.

ODGOVORIO Bojan Pajtić tvrdi da se ne arči državni novac ZA TE PARE PUTUJU SVI IZ VLADEPremijer vojvođanske vlade i lider DS Bojan Pajtić kaže da se 15,2 miliona odnose na sva putovanjaa- Iznos je zbirni. Predviđen je budžet za sva putovanja delegacija pokrajinske vlasti, a ne za moja. Samo jedan odlazak premijera i svite u, na primer, Kinu košta više od 2,7 miliona dinara. Očito će premijer Vučić putovati, a putovanja će se plaćati iz raznih stavki. I svakako će se mnogo više potrošiti na službena putovanja po svetu nego što će potrošiti predsednik pokrajinske vlade. To je i logično i to nismo ni kritikovali, ali apsolutno kritikujemo činjenicu da je republička vlada prikrila ukupna službena putovanja na stotinak raznih stavki u budžetu, za razliku od pokrajinske, koja je sve jasno napisala - kaže Pajtić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track