Kurirovo pitanje dana

Izbori 2012 - političari odgovaraju

Kurirovo pitanje dana

Politika -
Kako mislite da povećate plate radnicima?
Božidar Đelić DS
Jedini održivi način povećanje plata je kroz privlačenje investicija i otvaranje dobro plaćenih radnih mesta na realnim osnovama. Boris Tadić i DS imaju plan kako da privuku te investicije, ali i kredibilitet onih koji su poslednjih nekoliko godina izgradili nužnu infrastrukturu i sproveli komplikovane pregovore sa stranim kompanijama, poput „Danijelija“, „Svarovskog“, „Fijata“ i drugih.
Milenko Dželetović SNS
Uštedama u budžetu, što između ostalog podrazumeva rigoroznu kontrolu javnih nabavki, o čemu smo već pričali i spremili novi predlog zakona o javnim nabavkama, a zatim se mora doneti zakon o ograničavanju rokova otplate. Nadalje, potrebno je stvoriti i dobar ambijent za strane investicije jer nije potrebno da subvencijama otvaramo radna mesta, već da investitore dovedemo u Srbiju da proizvode.
Nenad Popović DSS
To je moguće isključivo ako oživimo domaću privredu. Da bismo to učinili, neophodno je da privredi obezbedimo svež kapital. DSS garantuje da će, kad dođe na vlast, obezbediti 10 milijardi evra iz Rusije, koje će biti uložene direktno u domaću privredu. Deo tih sredstava biće usmeren u osnivanje razvojne banke, koja će davati dugoročne kredite privredi na rok od 10 godina i sa grejs periodom od tri godine.
Zoran Krasić SRS
Prvo da se završi s organizovanim kriminalom, a to će se desiti kad padne ova vlast. Potom da se zavede red među monopolistima, oporezuju banke koje zarađuju na muci građana, zatim da tajkuni plaćaju porez na ekstraprofit, da se smanje kamate za obrtna sredstva i poslovanje, rigorozno zavede red u nabavkama.
Suzana Grubješić URS
Povećanje plata je moguće samo ako raste produktivnost - to je jedno od osnovnih ekonomskih pravila. Plate u javnom sektoru su već iznad naših privrednih mogućnosti, te samo nove investicije i rast bruto društvenog proizvoda mogu da stvore šansu za povećanje plata. Sve drugo je predizborna šarena laža!
B. BOJIĆ - M. DOBROMIROVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja