VUČIĆ U MIHNENU O UKRAJINI: Mir neophodniji nego ikad, mi u Srbiji to dobro znamo

Rešavanje krize

VUČIĆ U MIHNENU O UKRAJINI: Mir neophodniji nego ikad, mi u Srbiji to dobro znamo

Politika -
Na panelu Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi u okviru Minhenske bezbednosne konferencije Vučić je naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane, a da će Srbija kao predsedavajući OEBS učiniti najbolje s partnerima Švajcarskom i Nemačkom da se to i ostvari

MINHEN - Premijer Aleksandar Vučić rekao je danas povodom ukrajinske krize da treba da učinimo sve da nađemo način i to svim sredstvima da se uspostavi mir, "to je preduslov, a posle možemo da krenemo sa razgovorima".

Na panelu "Ukrajina i nerešeni konflikti u Evropi" u okviru Minhenske bezbednosne konferencije Vučić je naglasio da moramo sačuvati žive ljude na sve strane, a da će Srbija kao predsedavajući OEBS učiniti najbolje s partnerima Švajcarskom i Nemačkom da se to i ostvari.

Naglasio je da u Srbiji najbolje znamo šta znači izgubiti živote i šta znače ratovi.

"Ne sanjam o dobijanju Nobelove nagrade rešavanjem problema koji nisu rešeni godinama. Imam dobre ideje, koristiću nešto što liči na šalu, ali je istina - mi Srbi smo jedan od šampiona po broju ratova koje smo vodili od 19. veka do nedavno. Iskusili smo najteže situacije, patili puno, izgubili pola muškog stanovništva, učinili smo dosta loših stvari drugim ljudima i našli smo danas nešto što je od najvećeg značaja po našu zemlju, a to je mir i stabilnost", istakao je premijer.

Navodeći da su se u današnjim diskusijama čule oštre reči, Vučić je rekao da smo mi mala zemlja i ne možemo koristiti takve reči, ali možemo jasno reći da "smatramo da je mir neophodniji nego ikada, u suoprotnom bi se išlo u katastrofu, koju svi želimo da izbegnemo".

"Mi ćemo biti objektivni kao mala zemlja, koja ima puno iskustva, i možemo biti od koristi da se nađe rešenje", zaključio je Vučić.Odgovarajući na pitanja moderatora panela predsednika Slovenije Boruta Pahora Vučić je ponovio da je Srbija na putu ka Uniji, tda je to njen strateški cilj.

"Mi smo to rekli i Putinu i mnogim drugima. Isto tako smo tradiconalno dobri prijatelji s Rusijom, ali i sa Ukrajinom, čiji teritorijalni integritet podržavamo, jer smo podržavali teritorijalni integritet Sbrije i svih zemalja članica UN. Mi ćemo nastaviti s takvom politikom i insistirati na međunarodnom pravu i u budućnosti", naveo je premijer.Mi kao Sloveni želeli bismo da vidimo miroljubivo rešenje, dodao je i ponovio da će Srbija pomoći i učiniti sve da se životi spase.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja