BAJDEN VUČIĆU: Radite sjajan posao za Srbiju

Premijer Srbije sa potpredsednikom SAD

BAJDEN VUČIĆU: Radite sjajan posao za Srbiju

Politika -
Drugi čovek Sjedinjenih Država pohvalio reforme koje sprovodi šef srpske vlade i obećao pomoć našoj zemlji na putu ka EU

BEOGRAD - Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se sinoć u Minhenu s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom, koji je pohvalio njegov rad na reformama.- Radite sjajan posao za Srbiju. Želim da znate da je Srbija važna zemlja za region - istakao je Bajden pozdravljajući Vučića i naglasio da SAD podržavaju evropski put Srbije i da zajedno sa Evropom žele da sarađuju s nama i na polju energetike i evrointegracija. Bajden je uputio poziv srpskom premijeru za zvaničnu posetu Vašingtonu.

Stabilnost BalkanaVučić je obavestio Bajdena o ekonomskim reformama koje sprovodi srpska vlada, sporazumu sa MMF koji naša zemlja sklapa u februaru, i istakao da će Srbija biti u stanju da sačuva i ekonomsku i političku stabilnost Balkana. On je američkog potpredsednika pozvao da poseti našu zemlju, što je Bajden prihvatio.Podsetimo, oktobra prošle godine potpredsednik SAD je u telefonskom razgovoru sa srpskim premijerom izrazio poštovanje i podršku Amerike za reforme.- Srbija je počela da sprovodi ozbiljne reforme i nadamo se da će ostati faktor stabilnosti u celom regionu zapadnog Balkana - rekao je tada Bajden.Inače, tokom bezbednosne konferencije u Minhenu premijer Vučić je za nemačke medije izjavio da je Srbija jasno orijentisana ka članstvu u Evropsku uniju.
Nema skrivenih planova- Želimo da postanemo deo EU. Tu nema nikakvih skrivenih planova u Beogradu. To sam jasno rekao i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu kad je bio u Srbiji - rekao je Vučić i dodao da u vezi s tim nema dileme iako Srbija ima tradicionalno dobre odnose s Rusijom - rekao je Vučić u intervjuu nemačkom listu Štutgarter cajtung.Na pitanje da li ima više razumevanja za poziciju Moskve nego Kijeva kad je reč o situaciji na Krimu i u istočnoj Ukrajini, Vučić je odgovorio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, zajedno s Krimom.Šef srpske vlade istakao je da za našu državu nema jednostavnog ni brzog puta ka EU.Mi teško radimo na tome da svoju zemlju izmenimo. U to spadaju i veoma neprijatne i bolne stvari. Imamo dobre rezultate - rekao je on.

Beata MerkPOMOĆ NEMAČKE NA PUTU KA EUPremijer Vučić rekao je juče u razgovoru s Beatom Merk, ministarkom za EU u vladi pokrajine Bavarske, da je za Srbiju evropski put veoma važan i da bez podrške Nemačke on ne bi bio moguć. Merkova, inače, dolazi u Srbiju početkom marta.Činite veliki napredak u razvoju i reformama, i znam da to zahteva ogromne napore. Zato želim da dođem u Srbiju kako bih pozdravila vaš uspeh i unapredila našu saradnju - istakla je Merkova.

KomšijskiSUSRET I S ĐUKANOVIĆEMŠefovi vlada Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović imali su sastanak tokom međunarodnog bezbednosnog foruma u Minhenu, tokom kojeg su razgovarali o međusobnoj saradnji dve zemlje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track