Podrška usvajanju Tamarinog zakona i zakona o oružju
Foto: Beta

Sednica Skupštine

Podrška usvajanju Tamarinog zakona i zakona o oružju

Politika -
Ministar je najavio prihvatanje svakog dobrog predloga i pažljivo razmatranje svakog amandmana kojih je, kako je rekao, do sada uloženo 93

BEOGRAD - Poslanici vladajuće koalicije i opozicije podržali su danas usvajanje takozvanog Tamarinog zakona koji treba da poveća bezbednost građana i objekata kada je reč o zaštiti od požara i tako spreči da se ponovi stradanje mladih. Podršku Predlogu zakona o oružju i municiji, o kome se takođe raspravlja, opozicija ju usvojila usvajanjem njihovih amandmana.

Navodeći da nova rešenja iz "Tamarinog zakona" treba da povećaju bezbednost građana, spreče zloupotrebe i omoguće efikasnu kontrolu oružja, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je da je rasprava u parlamentu konstruktivna i da ide u dobrom pravcu, jer se svi trude da predlozima doprinesu boljim zakonskim odredbama.

Ministar je najavio prihvatanje svakog dobrog predloga i pažljivo razmatranje svakog amandmana kojih je, kako je rekao, do sada uloženo 93. Stefanović je naveo da situacija nije idealna, ali da postoji nastojanje da broj tragedija bude manji, navodeći da statistika pokazuje dobar trend pada izvršenih krivičnih dela oruđem i oružjem. Najavljući operativniji rad na terenu, Stefanović kaže da prihvata predlog da oružani list, umesto pet godina, kako je prvobitno bilo predviđeno, važi deset godina, ali da ostaje rešenje da zdravstveno uverenje za posedovanje i nošenje oružja važi pet godina.

Na pitanje poslanika DS Dragana Šutanovca da li se razmišlja o uvođenju biometrijskog oružanog lista i dozvole, ministar policije je odgovorio da su predviđeni biometrijski dokumenti za držanje i nošenja oružja. On je precizirao da će postojati samo jedna dozvola za nošenje oružja, da će se u biometrijskim podacima videti koje sve oružje legalno poseduje jedan građanin, ali da svaki komad oružja neće imati posebnu dozvolu.

Stefanović je prihvatio predlog da se predvidi da se nestanak oružja prijavi odmah, ali da ostaje i preciziranje da se to učini najdalje do 48 sati. U raspravi o zakonskim predlozima poslanica SNS Marija Obradović rekla je da je cilj Predloga zakona o oružju i municiji efikasna kontrola poseda i prometa oružja, sprečavanje zloupotrbe, povećanje bezbedbosti, kao i omogućavanje legalnim i savesnim vlasnicima posedovanje i korišćenje oružja po zakonu, kao što su kolekcionari i lovačka društva.

Prema njenim recicma, uvode se dva nova uslova za dobijanje dozvole za posedovanje oružja - zdravstvena sposobnost i opravdan razlog za posedovanje odnosno nošenje oružja. Najavljući podršku zakonima, zamenik šefa poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević kaže da je jasan cilj da postoji što kvalitetniji zakonski okvir koji će pomoći da nijedan mladi život na takav način ne bude ugašen.

"Važno je i potrebno preventivno delovanje, da učinimo sve što je u našoj moći da se ovakve tragedije ne ponavljaju u budućnosti", rekao je Milićević ističući da će izmene Zakona o zaštiti od požara jasno i precizno definisati odgovornost za taj posao.

Povodom drugog zakonskog rešenja o kome se raspravlja Milićević je rekao da Zakon o oružju i municiji iz 1992. ne odražava stvarne potrebe danas i da je cilj novog zakona efikasna kontrola oružja i povećanje bezbednosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track