RIK će do 15. aprila odrediti biračka mesta

Izbori 2012.

RIK će do 15. aprila odrediti biračka mesta

Politika -
Na teritoriji Kosova glasanje će se obaviti na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje parlamentarnih izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sptovođenju izbora, izborni materijal i birači

BEOGRAD - Republička izborna komisija (RIK) do nedelje, 15. aprila u ponoć treba da odredi biračka mesta na kojima će građani glasati na izborima 6. maja.

RIK će najkasnije do 15. aprila na predloge ministarstava pravde i spoljnih poslova odrediti biračka mesta unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračka mesta u inostranstvu.

Na teritoriji Kosova glasanje će se obaviti na biračkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje parlamentarnih izbora i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sptovođenju izbora, izborni materijal i birači.

RIK će u saradnji sa Ministarstvom odbrane odrediti na kojim će već određenim biračkim mestima glasati birači koji su na odsluženju vojnog roka, vojnoj vežbi ili na školovanju u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije. Biračko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 birača.

U izuzetnim slučajevima biračko mesto se može odrediti i za manje od 100 birača ako bi stanovnicima tog mesta glasanje na drugom biračkom mestu bilo znatno otežano zbog udaljenosti ili nepovoljnog geografskog položaja. Biračko mesto ne može da bude u verskom objektu, objektu u vlasništvu političke stranke ili objektu koji koristi politička stranka, kao i u objektu u vlasništvu kandidata za poslanika, odnosno odbornika ili člana njegove porodice.

Na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno je isticanje simbola podnosilaca izbornih lista i drugog propagandnog materijala. Kako se navodi u Uputstvu RIK-a za sprovođenje izbora, prilikom određivanja biračkog mesta treba voditi računa da biračko mesto bude pristupačno osobama sa invaliditetom. U Srbiji će 6. maja biti održani parlamentarni, pokrajinski i lokalni, kao i izbori za predsednika Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track