Preduzete mere u oblasti protivgradne zaštite

Imamo 9.500 raketa

Preduzete mere u oblasti protivgradne zaštite

Srbija -
Strelci se angažuju po ugovoru i ove godine, pošto zakon o protivgradnoj zaštiti nije donet
BEOGRAD - Načelnik Uprave za upravljanje rizicima Branko Jovanović izjavio je da je učinjeno sve što je u domenu tog sektora da bi ove godine bila efikasna protivgradna zaštita.
Jovanović je, gostujući na RTS, precizirao da je nabavljeno 6.500 raketa i da su 654 rakete dobijene kao ispomoć od lokalnih samouprava.
"U ovom trenutku imamo blizu 9.500 raketa koje smo razvezli svuda", rekao je Jovanović i najavio da je ove godine planirano da se rakete sukcesivno nabavljaju i da je u planu nabavka 1.500 raketa.
Strelci se angažuju po ugovoru i ove godine, pošto zakon o protivgradnoj zaštiti nije donet, ugovore sa strelcima sklapa Republički hidrometeorološki zavod, objasnio je Jovanović.
Povodom početka sezone protivgradne zaštite koja počinje 15. aprila i traje do 15. oktobra, on je rekao da pripreme za ovu sezonu traju od završetka prošle sezone i da je puno toga je urađeno počev od servisiranja radarskih sistema, repetitora i popravke neispravne opreme.
Jovanović je istakao da je juče na Fruškoj Gori održan završni sastanak sa svim načelnicima radarskih centara, da je podignut nivo mobilnosti i učinjene organizacione korekcije radi povećanja efikasnosti.
Učestalost pojave grada u Srbiji je, kako je rečeno, između 30 i 60 dana posebno u maju i junu, a od prošle godine sistem protivgradne zaštite je iz nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda prešao u nadležnost Sektora za vanredne situacije.
On je naveo da je u toku realizacija projekta saradnje s Mađarskom, a da su pripadnici centra za protivgradonosnu zaštitu u Beogradu stručni nosioci realizacije tog projekta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track