Albanci beže iz Grčke zbog krize

Albanci beže iz Grčke zbog krize

Politika -
Procenjuje se da u Grčkoj živi najmanje 500.000 Albanaca, koji su se našli na udaru pošto su uglavnom radili kao građevinci ili u trgovini

ATINA - Mnogi imigranti iz Albanije napuštaju Grčku zbog teške ekonomske krize i vraćaju se u domovinu gde pokušavaju da započnu novi život.

Procenjuje se da u Grčkoj živi najmanje 500.000 Albanaca, koji su se našli na udaru pošto su uglavnom radili u građevinarstvu i trgovini koje je najteže pogodila sadašnja kriza.

Poslednjih meseci Grčku je napustilo 15 odsto albanskih državljana. Taj broj je sigurno veći pošto su se na udaru našli i imigranti koji ilegalno borave u susednoj zemlji o kojima ne postoji precizna evidencija.Na graničnim prelazima dve balkanske zemlje tvrde da se, kako prenosi agencija Rojters, broj povratnika naglo povećao od kako se zaoštrila finansijsko- ekonomska kriza u Grčkoj.

Oni se vraćaju sa kolima, traktorima i drugom opremom i porodicama. To potvrđuje da očigledno ne planiraju više da se više vrate u Grčku iako ih u Albaniji čekaju mnoge neizvesnosti.

Povratnici pokušavaju da otpočnu privatni biznis, najčešće u zanatstvu, trgovini i poljoprivredi, ili traže zaposlenje u privatnim i javnim firmama. Plate su mnogo manje nego što su do skoro bile u Grčkoj, ali i troškovi života su niži.

Mnogi povratnici, a pogotovo njihova deca koja su se rodila u Grčkoj, imaju probleme kako da se uklope u novu sredinu, iako su im koreni u Albaniji. "U Grčkoj smo bili stranci - Albanci, a ovde smo za mnoge takođe stranci ali - Grci", požalio se jedan od povratnika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track