SOLIRA: Dačić se odmetnuo od Vučićeve vlade
Foto: Dado đilas

Šef diplomatije odustao od Evrope

SOLIRA: Dačić se odmetnuo od Vučićeve vlade

Politika -
Lider socijalista za ruski medij poručio da i ako bismo priznali Kosovo, ne bismo postali deo EU jer će uvek postojati novi uslovi

BEOGRAD - Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da nas Evropska unija ne bi primila ni kada bismo priznali Kosovo, uz obrazloženje da će uvek postojati neki novi uslovi! Prema rečima ministarke Jadranke Joksimović, ova Dačićeva izjava je kontraproduktivna.Naime, Dačić je u intervjuu za ruski internet portal Sputnjik, na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika Tomislav Nikolića da bi Srbija, kad bi priznala Kosovo, za mesec dana bila u EU, odgovorio:Spremni na dijalog- Ne bi. Zato što će uvek postojati neki novi uslovi. Kad je uhapšen Ratko Mladić, posle mesec dana se pojavilo pitanje Kosova. Do tada to nije bilo na dnevnom redu. Ne želimo više da prihvatamo politiku pokretnih ciljeva, to stalno postavljanje novih uslova. Ne želimo uopšte da razgovaramo više o toj temi. Jasno smo rekli i nama je jasno rečeno da nema nikakvog uslova. Srbija nema nikakvu nameru da menja svoju poziciju kad je reč o nezavisnosti Kosova. Spremni smo za dijalog, ali nismo spremni za nametanje bilo kakvih uslova. Niti ultimatuma - rekao je Dačić.Jadranka Joksmović je na ove Dačićeve reči još jednom podsetila da članstvo Srbije u EU i nastavak evropskih integracija jesu i ostaju glavni strateški spoljnopolitički cilj Srbije.- To naglašavam kao ministar, ali i kao član Predsedništva i internacionalni sekretar SNS. Što se tiče interpretacije da će uvek postojati novi uslovi koji će onemogućiti članstvo Srbije u EU, ne slažem se sa takvim ocenama Ivice Dačića jer su kontraproduktvne. Nemam potrebu za retorikom za koju neko misli da donosi poene kod građana. Lako je davati bombastične izjave, treba raditi na tome da razumemo i vrednujemo proces evrointegracija na pravi način, da građanima približimo sve prednosti članstva u EU, ako smo iskreno posvećeni tome. A ova vlada jeste - upozorava Joksimovićeva. Kako kaže, niko od Srbije ne traži da prizna Kosovo.- Naš stav je jasan. Da li smo uvek zadovoljni porukama koje dolaze od EU - nismo, ali mi kao zemlja kandidat imamo mnogo posla ako hoćemo da uredimo državu, pre svega zbog nas samih. I pored svih političkih okolnosti koje nekada otežavaju naš put, EU je zasnovana na jasnim kriterijumima i procedurama - zaključila je Joksimovićeva.Sve za marketingS druge strane, analitičar Dragomir Anđelković kaže da Dačićeva izjava nije slučajna, već da je to učinio iz unutrašnjih političkih, pre svega marketinških ciljeva.- Čini se da je Dačić već počeo sa pripremom za pokrajinske izbore - naglasio je Anđelković.

Analitičar Milan NikolićEU HOĆE DA IZDEJSTVUJE PRIZNANJEAnalitičar Milan Nikolić ovu Dačićevu izjavu shvata kao neku klackalicu predstavnika vlasti.- Čini se da EU pokušava da od Srbije izdejstvuje da prizna Kosovo, iako to nije uradilo pet zemalja članica. Srbija naravno ne mora da prizna Kosovo, bez obzira kakvu vrstu pritisaka bude trpela - kazao je Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track