Najnovije vesti

Srbija je uništila mafiju!

Priznanje iz sveta

Srbija je uništila mafiju!

Politika
Posle gotovo 20 godina, Srbija danas nema nikoga za koga bi se moglo reći da je šef podzemlja, rekao je Homen

BEOGRAD - Slomljena kičma mafiji!Srbija je, za razliku od pre 20 godina, sada jedina zemlja u regionu koja je gotovo uništila organizovani kriminal. Ovo su prepoznali i mnogi strani investitori, koji posle obračuna države s kriminalcima sve više ulažu u našu zemlju i ozbiljno planiraju nove investicije. O kakvom uspehu je reč, najbolje govori to što se samo prethodne godine u Srbiju slilo oko dve milijarde evra stranih investicija.

Razbijeni klanoviRazbijeni su moćni kriminalni klanovi, procesi protiv članova mafijaških grupa dobili su epilog na sudu i svi su osuđeni na višegodišnje kazne zatvora. Donet je Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom, zahvaljujući kojem je zaplenjena imovina vredna više od 350 miliona evra.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen ocenio je da su u prethodnih nekoliko godina postignuti najveći rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala.

- Posle gotovo 20 godina, Srbija danas nema nikoga za koga bi moglo da se kaže da je „koordinisani“ šef podzemlja. Svi koji su imali tu ulogu ili o kojima su mediji pisali kao o vođama organizovanog kriminala u Srbiji danas se nalaze u zatvoru, ili u bekstvu u nekim dalekim zemljama - izjavio je nedavno Homen.

ŠampioniTo je, kako je istakao, jasna poruka države da neće tolerisati pravljenje velikih i moćnih kriminalnih klanova. Posledica ovoga je sve više stranih investitora koji hoće da ulažu u našu zemlju.

Nedvosmislena je bila i poruka Borisa Tadića, koji je na početku mandata najavio borbu protiv organizovanog kriminala. On je nedavno izjavio da je Srbija „zemlja šampion“ u borbi protiv organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi.

- Završili smo veoma važne stvari protiv organizovanog kriminala u Srbiji. Mi smo zemlja šampion u ovoj oblasti u čitavoj jugoistočnoj Evropi i ja sam ponosan zbog toga - rekao je Tadić, i istakao da se investitori iz inostranstva tri puta više raspituju za poslovanje u Srbiji otkad smo dobili kandidaturu.

Prema njegovim rečima, to je konkretan primer kako se političkim reformama i kretanjem zemlje prema EU mogu stvoriti bolji uslovi za život ljudi.

Ko je sve prethodnih godina završio iza rešetaka

April 2009. - Joca Amsterdam

Sreten Jocić (49) zvani Joca Amsterdam uhapšen je u aprilu 2009. zbog sumnje da je umešan u ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i Nike Franića. Jocić je uhapšen u iznajmljenoj kući u Tolstojevoj 33. Vlasti nekoliko zemalja dovode ga u vezu s trgovinom narkoticima i serijom ubistava. U toku je postupak protiv Jocića pred Specijalnim sudom.

Oktobar 2009. - Šarićeva grupa

Razbijanje jedne od najmoćnijih kriminalnih grupa, na čijem čelu je bio Darko Šarić, počela je 2009, kada je u više zemalja sveta, u akciji „Balkanski ratnik“, zaplenjeno više od dve tone kokaina i pohapšeno desetine saradnika. Akcija je izvedena u saradnji BIA i DEA. U Srbiji su zaplenjeni stanovi, kuće, zemljište, lokali i firme kroz koje je klan prao novac.

Jun 2010. - Akcija „Kraba“

Posle višegodišnje istrage uhapšeno je 10 lekara i farmaceuta zbog malverzacija oko nabavke citostatika, lekova za rak. Prvooptuženi, nekadašnji direktor Instituta za onkologiju, dr Nenad Borojević ubio se u januaru ove godine. Procene su da su kroz mito dobili pola miliona evra.

Oktobar-novembar 2011. - Afera „Kolubara“

Zbog malverzacija oko iznajmljivanja mašina za „Kolubaru“ uhapšeno je više od 15 osoba. Iza rešetaka su se našli bivši direktori „Kolubare“ i privatnici koju su za basnoslovan novac iznajmljivali mašine. Prema grubim proračunima, nelegalnim poslovima ostvaren je profit od oko 10 miliona evra.

Februar 2012. - Luka Bojović

Početkom februara u Španiji je uhapšen Luka Bojović (39), vođa „zemunskog klana“. S njim su uhapšeni i Vladimir Milisavljević Budala (36) i Nenad Petrić (38). Prilikom njihovog hapšenja pronađeno je više od pola miliona evra u gotovom i arsenal oružja, a ova akcija označila je kraj „zemunskog klana“. Proces izručenja Srbiji i zaplena imovine su u toku.

Pohvale od EU

Ministarka pravde Snežana Malović rekla je da je Vlada stala na put kriminalu i korupciji i da su „uništene sve kriminalne grupe na ovom području, ali i šire, koje su mogle da ugroze državu“.

- Potvrdu da je Srbija na pravom putu dobili smo i od Evropske komisije i u mišljenju Saveta ministara EU o dodeljivanju statusa kandidata - rekla je ministarka.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...