Klikni bezbedno

Klikni bezbedno

Društvo -

Internet je danas svuda prisutan. Čak i ukoliko deca nemaju internet kod kuće, mogu da mu pristupe preko mobilnog telefona ili iz nekog kafića u kome postoji vaj-faj. Iz tog razloga veoma je važno da decu edukujemo kako da bezbedno koriste internet i da ih naučimo internet bontonu.

Projekat „Klikni bezbedno“ započelo je Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo 2009, a danas ga sprovodi Uprava za digitalnu agendu. Primarni cilj projekta je da se kroz predavanja i tribine dece nauče da bezbedno koriste internet, da se zaštite u virtuelnom svetu i da znaju šta da rade ukoliko ih neko uznemirava. Od početka projekta održane su edukativne tribine u većim gradovima u Srbiji i brojnim osnovnim školama, a od 2010. počela je edukacija roditelja i pedagoga u osnovnim školama. Takođe, pokrenut je i edukativni kviz „Klikni bezbedno“, u kojem učenici osnovnih škola, rešavajući onlajn kviz na interaktivan i zanimljiv način, stiču znanja o tome kako bezbedno da koriste internet i koji su tipični problemi s kojima mogu da se sretnu u virtuelnom prostoru.

Kad govorimo o roditeljima, oni treba da budu uključeni u ono što njihovo dete radi na internetu, a opet ne treba da ugrožavaju detetovu privatnost. Treba da izgrade odnos poverenja s detetom, tako da ono može sve da podeli s njima. Roditelji, želeći da zaštite dete, često zabranjuju da se koriste računar i internet. Time se kod deteta stvara sindrom „zabranjenog voća“, odnosno dete je tad sklono da krišom koristi računar i internet. To nije dobar pristup iz najmanje dva razloga: najpre, roditelji na taj način nemaju uvid u ono što njihovo dete radi na internetu, a s druge strane, dete, ako doživi neku neprijatnost na internetu, ne sme da se obrati roditeljima jer je krišom koristilo računar. U ovoj kolumni podelićemo vam savete kako da bezbedno koristite internet.

Jasna Matić,Državna sekretarka za digitalnu agendu

Ovo su pravila

Nastojte da zaštitite decu od neprijatnih iskustava - pokažite im kako da

zaštite sopstvenu privatnost i poštuju privatnost drugih.

www.kliknibezbedno.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track