Slavica Đukić Dejanović: Stižem sve, pa čak i da ofarbam jaja!

Predsednica parlamenta o praznovanju vaskrsa

Slavica Đukić Dejanović: Stižem sve, pa čak i da ofarbam jaja!

Politika -
Slavica Đukić Dejanović kaže da prva žena Skupštine mora da nađe vremena za sve, uključujući i praznične običaje

BEOGRAD - Žena za 21. vek.Prva žena Skupštine, ali i Srbije, Slavica Đukić Dejanović razgovarala je s ekipom Kurira, u opuštenoj atmosferi, o praznovanju najradosnijeg hrišćanskog praznika. Priznaje da uskršnja jaja farba kad stigne, a ove godine je to bilo na Veliki četvrtak.

- Ipak, najviše volim, kad sam u prilici, da farbam jaja sa svojim unucima - Filipom (6) i Ninom (18 meseci). Kada to zajedno radimo imam utisak da je simbolika najizraženija, jer oni koji su najskorije rođeni u porodici nose radost - kaže Dejanovićeva i dodaje: Pošto su bili kod mene za katoličke uskršnje praznike, malo smo imitirali ritual farbanja jaja pre Uskrsa. Čuvarkuću, kako kaže, obavezno čuva do narednog Uskrsa.

- Ta simbolika nas obavezuje da čuvamo svoju kuću, a u širem smislu i Srbiju - kaže ona. Na uskršnjoj trpezi su obavezne sarmice od zelja, ali i neka vrsta pečenja.

- Tu je obično malo zelenila, čorbica, sarmica sa zeljem i neka vrsta pečenja - pilećeg ili ćurećeg. I nešto slatko - obavezno pravim crnu tortu, koja je specijalitet moje majke - otkriva Dejanovićeva i ne krije da je suprug veštiji od nje u kuckanju jajima. A kako sve postiže?

- Prva žena Skupštine apsolutno mora da nađe prostora da obeleži praznik sa svim njegovim ritualima, pre svega sa svojim ukućanima, a onda i sugrađanima, komšijama - kaže ona. Na kraju razgovora, čitaocima Kurira, ali i svim građanima Srbije, ona je poželela da Uskrs proslave u miru, u krugu svoje porodice.

- Želim svim čitaocima Kurira i svim građanima Srbije da Uskrs proslave u miru. Da iskoriste uskršnje praznike za ostvarenje svojih želja i da se pripreme da im period do narednog Uskrsa bude bolji nego ovaj prethodni - poručila je Đukić Dejanović.

(K. B.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track