NIKOLIĆ BI DA UVALI SREBRENICU VUČIĆU: Predsednik baca u vatru premijera!
Foto: Ale

Lukavo

NIKOLIĆ BI DA UVALI SREBRENICU VUČIĆU: Predsednik baca u vatru premijera!

Politika -
Šef države ponovo pokušava sebe da predstavi kao patriotu, a da premijera stavi u nezgodnu poziciju, kažu analitičari

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odbio je da ide na obeležavanje 20. godišnjice zločina u Srebrenici, i tako je prebacio vruć krompir u ruke premijeru Aleksandru Vučiću, pošto se očekuje da na ovom događaju bude i predstavnik naše zemlje. Nikoliću to nije prvi pokušaj da sebe predstavi kao patriotu, a da premijera stavi u nezgodnu poziciju, kažu analitičari.Predsednik je, pride, ovim potezom kontrirao ideji regionalnog pomirenja, na kojoj Vučić od početka mandata insistira.Osladilo mu seŠefu države, podsetimo, ovo nije prvi put da premijera stavlja u procep - nedavno je to učinio platformom o Kosovu, ali i neodlaskom na inauguraciju hrvatske predsednice Kolinde Gabar Kitarović. Za razliku od Nikolića, 11. jula u Potočare otputovaće šefovi Hrvatske, Crne Gore i Slovenije - Kolinda Gabar Kitarović, Filip Vujanović i Borut Pahor.Jasmina Stojanov, bivša saradnica predsednika Borisa Tadića i direktorka „Nova PR“, kaže za Kurir da je posao šefa države da bude u Srebrenici:- Tadić kao predsednik države nikad nikom nije prebacivao vruć krompir. Išao je u Srebrenicu kad god je bio pozivan, 2005. i 2010. godine, a 2005. primio je udruženje „Majke Srebrenice“, iako mu nije bilo nimalo lako. Tad je Ratko Mladić još bio na slobodi, imao je jaku opoziciju koja ga je kritikovala, ali on se na to odlučio zbog zemlje i naroda. Odlazak u Srebrenicu na obeležavanje dvadesetogodišnjice, je dužnost šefa države.S njom je saglasan i Dušan Janjić, politički analitičar.- Očigledno je da Nikolić ponovo baca vruć krompir Vučiću. Premijer je nedavno bio u Sarajevu i poslao je poruku pomirenja. Vuk dlaku menja, ali ćud nikad - kaže Janjić i dodaje:Nije pomirljiv- Kad ste predsednik, morate da radite i stvari koje ne volite, a očigledno je da Nikolić nije čovek koji može Srbiju da pomiri s regionom.

Propao mu planISKULIRAO GA IZETBEGOVIĆNikolić je navodno predlagao Bakiru Izetbegoviću, članu Predsedništva BiH, da zajedno idu u obilazak i srpskih i bošnjačkih grobova u Srebrenici. Međutim, ostao je uskraćen za odgovor.

NIKOLIĆEVE ZAMKE Inauguracija hrvatske predsednice - zdušno savetovao Vučića da ide u ZagrebPlatforma o KiM 1 - nudio Vladi nemoguća rešenja za pokrajinuPlatforma o KiM 2 - predložio rešenja suprotna Briselskom sporazumuSrebrenica - neće prisustvovati 20. godišnjici

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track