Jovanović: Moguć dogovor sa DS

Izbori

Jovanović: Moguć dogovor sa DS

Politika -
Lider LDP-a je naveo da sebe ne vidi kao spasioca Srbije, nego da su za njega izbori oduvek bili borba ideja i da traži "podršku za preokret u kojem će stvari doći na svoje mesto, a politika se vratiti u političke institucije"

BEOGRAD - Predsednički kandidat pokreta "Preokret" i lider LDP-a Čedomir Jovanović rekao je da postoji prostor za dogovor između liste DS i liste čiji je on nosilac.

"Želim da se dogovorim sa onima koji su do juče glasali za DS, sa svetom sa kojim sam menjao ovu zemlju", rekao je Jovanović i dodao da "postoji prostor za dogovor između liste DS i nas".

Lider LDP-a je, gostujući na TV Pink, naveo da sebe ne vidi kao spasioca Srbije, nego da su za njega izbori oduvek bili borba ideja i da traži "podršku za preokret u kojem će stvari doći na svoje mesto, a politika se vratiti u političke institucije".

Jovanović je istakao da je još na početku izborne kampanje rekao pre svega onima koje smatra najodgovornijim za stanje u društvu, predsedniku Srbije i Demokratske stranke Borisu Tadiću i lideru Srpske napredne stranke Tomislavu Nikoliću "da je zemlja u tako teškom stanju da smo društvu dužni jednu vrstu jasnog dogovora".

Prema njegovim rečima, potrebno je da Srbija bude moderna, demokratska evropska i uređena zemlja sa efikasnim institucijama i vladavinom zakona, političarima koji prolaze test realnosti i preuzimaju odgovornost i za ono što je uspeh i za ono što je neuspeh.

Jovanović je izrazio želju da se uradi "veliki posao" i da se konačno od Srbije napravi pristojno društvo, "ne zemlja bez problema, ali država u kojoj politika ima potpuno drugačiju funkciju od one koju je imala do sada".

Kandidat Preokreta je takođe pozdravio dolazak "Fijata", ali je ukazao na probleme u preduzeću 14. oktobar, seljaka "koje svakog proleća i jeseni vučemo za nos", poniženih penzionera i mladih bez posla, najvećom inflacijom i najvećom stopom nezaposlenih u Evropi i najbržim rastom javnog duga, što su, kako je naveo, "sve rezultati jedne politike".

On smatra da društvo više nije moguće menjati "stezanjem" na nivou plata, penzija i socijalnih davanja, nego da su potrebne sistemske reforme, transformacija javnih preduzeća, usvajanje zakona o planiranju, izgradnji, restituciji nacionalizovanog zemljišta. legalizaciji, svojini, o poreklu imovine političara.

Jovanović je najavio da će kasnije tokom dana otputovati u Podgoricu, gde će se sastati sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem i liderom DPS Milom Đukanovićem, da će se u petak u Zagrebu sastati sa hrvatskim liderima, a da će potom boraviti i u Sarajevu.Srbija mora drugačije da se postavi prema regionu i odnosima u regionu, dodao je Jovanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track