U maju pretraga terena Žilivode
Foto: Beta

Srpsko stratište

U maju pretraga terena Žilivode

Politika -
Prema saznanjima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na lokaciji Žilivode ima između 26 i 28 tela

KOSOVSKA MITROVICA- Koordinator porodica kidnapovanih i nestalih lica na Kosovu i Metohiji Milorad Trifunović izjavio je dda se očekuje da uskoro bude nastavljena pretraga terena na lokaciji Žilivode kod Obilića.

"Sledećeg meseca očekuje se nastavak pretrage lokacije Žilivode kod Obilića", izjavio je Trifunović podsetio da je na toj lokaciji u poslednje četiri godine pretraga terena pokretana tri puta i isto toliko puta obustavljana.

Prema saznanjima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na lokaciji Žilivode ima između 26 i 28 tela.

"Pretpostavlja se da se radi o rudarima sa kopa Belaćevac, među stradalima ima vojnika, policajaca, civila a sumnjamo da ima i tela žena i dece", rekao je Trifunović.

Zvanično objašnjenje za prekid pretrage te lokacije bila nepristupačnošst terena zbog odrona zemljišta izazvanog padavinama.

Porodice kidnapovanih i nestalih smatraju da bi trebalo ispitati još nekoliko lokalcija na Kosovu, kaže Trifunović i ističe da se to pre svega odnosi na lokaciju Košare, gde je u toku razminiranje terena.

"Mi nismo zadovoljni kako je ispitano Livočko jezero. Dve lokacije kod Suve Reke, Volujak je istražen, pronađena je masovna grobnica, ali sumnjamo da to nije kraj i smatramo da treba istražiti rudnik Galicu koji se nalazi u Vučitrnu. Mislimo da se u tom rudniku nalaze posmrtni ostaci velikog broja kidnapovanih i nestalih lica", naveo je Trifunović.

Uprkos činjenici da je od nestanka njihovih članova prošlo 13 ili 14 godina porodice kidnapovanih i nestalih žive u nadi, kaže Trifunović, i dodaje da iskustvo iz Bosne i Hrvatske ukazuje da niko od nestalih nije pronađen živ.

Iz Euleksa su saopštili da su od dolaska misije na Kosovo porodicama predali ostatke 291 osobe i da je pitanje nestalih lica složeno i osetljivo.

Korukovodioci odeljenja za sudsku medicinu Alan Robinson izjavio je, nakon što su pre desetak dana predate posmrtni ostaci nekoliko Srba članovima njihovih porodica, da će Euleks i Odeljenje za sudsku medicinu nastaviti intenzivne aktivnosti da bi se ustanovila sudbina što većeg broja nestalih lica.

Prema podacima Udruženja još se traga za 1.790 osoba, među kojima je 538 Srba i drugih nealbanaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja