Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Tužilaštvo traži zabranu SNP 1389

Politika -
"SNP 1389" je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji, rekla je zamenica republičkog tužioca

BEOGRAD - Srpsko Repubičko tužilaštvo predložilo je Ustavnom sudu da zabrani organizaciju "SNP - 1389" zbog stalnog delovanja usmerenog na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje Ustavom zajamčenih prava i izazivanja nacionalne, verske, rasne i seksualne mržnje i diskriminacije.

"SNP 1389" je konsekventno i kontinuirano ugrožavao ljudska prava i slobode, učestovao u nasilju i proklamovao mržnju prema drugim narodima i LGBT populaciji, rekla je zamenica republičkog tužioca Gordana Janićijević u raspravi pred Ustavnim sudom.

Tužilaštvo je zatražilo zabranu registrovane organizacije "SNP 1389" koju predstavlja Miša Vacić, i zabranu neregistrovanig organizacija "SNP Naši" iz Aranđelovca i "SNP Naši 1389".

Gordana Janićijević je rekla da je organizacija često menjala nazive da bi izbegla postupak zabrane. "Ciljevi udruženja objavljeni na njihovom sajtu su i "oslobođenje i ujedinjenje svih srpskih zemalja u jednu državu" - Srbija, Crna Gora, Makedonija, Republika Srpska i Federacija BiH, bivša Republika srpska Krajina i severna Albanija - čime se implicira upotreba nasilja jer ugrožava teritorijalni integritet susednih država i narušava dobrosusedske odnose", kazala je Janićijević.

Ona je navela i da je na sajtu "SNP 1389" objavljeno "srećan vam 11. jul, dan oslobođenja Srebrenice čime je širena mržnja prema Bošnjacima, a veličani su ljudi odgovorni za najteže zločine. "Organizacija je izrazima "nećemo dozvoliti" i "učinićemo sve" u borbi protiv održavanja Parade ponosa implicirala nasilje", kazala je Janićijević. Raspravi u Ustavnom sudu prisustovali su vođa "Obraza" Mladen Obradović i aktivisti "SNP 1389", koji su delili propagandni materijal te organizacije kojim je Vacić predstavljen kao nosilac liste "SNP 1389 - Novi Beograd zna" za predstojeće lokalne izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track