Ljajić očekuje da njegova lista formira vladu

Izbori

Ljajić očekuje da njegova lista formira vladu

Politika -
Ko god da formira vladu neće mu biti nimalo lako, ali spremni smo da se uhvatimo u koštac, rekao je lider Socijaldemokratske partije Srbije

BEOGRAD - Ministar rada i socijalne politike i predsednik Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić izjavio je da će izborna trka biti neizvesna i da očekuje da njegova izborna lista "prva preseče vrpcu i formira vladu".

"Ko god da formira tu vladu neće mu biti nimalo lako", rekao je Ljajić, ocenivši da su potrebni odlučni potezi i teške odluke, da veliki izazovi očekuju budući premijerski kabinet i dodao "spremni smo da se uhvatimo u koštac".

Ljajić je dodao da je već sada izvesno da će to biti mala vlada, manja od svih dosadašnjih i da je evidentno da će biti "prljave kampanje".

On je rekao da njegovo ministarstvo ima više od milion korisnika i da se trudilo da "gasi požar" u uslovima krize i smanji posledice socijalnih i ekonomskih nemira.

"Nikad nisam zadovoljan. Uvek mislim da može više i bolje, ali evidentno je da smo dali sve od sebe da zaštitimo najugroženije", rekao je Ljajić za TV Pink

On je ocenio da je Srbija prošla bolje od nekih zemalja u regionu, jer nije bilo socijalnih nemira i društvenih tenzija, generalnih štrajkova i protesta, iako je bilo u protekle dve godine štrajkova u preduzećima i ljudi su ostali bez posla i loših privatizacija, ali "smo ipak uspeli da sačuvamo glavu iznad vode".

Ljajić je rekao da postoji ideja poboljšanje privrednog ambijenta, otvaranja novih radnih mesta, oporavka ekonomije i privrede i da se završi proces privatizacije i tranzicije.

On je naveo da ima još 500 preduzeća koja treba da budu privatizovana i da moraju da se preispitaju privatizacije gde postoji osnovana sumnja da su vlasnici činile zloupotrebe.

Upitan o najnovijem štrajku u zdravstvu, on je odgovorio da je većina štrajkova pred izbore je motivisana činjenicom da je vlada tada najslabija na pritisak i da postoji očekivanje da bi mogla da popusti.

" U konkretnom slučaju ovde se radi o jednom novom zakonu, koji je trebalo da razluči ko radi, a ko ne radi", rekao je Ljajić.

On je ocenio da je ključni problem slaba privreda i nelikvidnost preduzeća koji ne mogu da izmire tekuće obaveze i najavio da će se od 1. jula morati isplaćivati plate i doprinosi zajedno, da će poreska uprava kontrolisati isplate i da će se tako sprečiti zloupotrebe.

Ljajić, koji je i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom, rekao je da iz Haga još nisu tražili od Srbije garancije da predsednik SRS Vojislav Šešelj kome se sudi u tom tribunalu bude privremeno pušten na slobodu.

Prema Ljajićevim rečima, država nije dala garancije da predsednik SRS Vojislav Šešelj bude pušten na slobodu, ali je jasno rekla da ukoliko sudsko, odnosno pretresno ili žalbeno veće zatraži od Srbije te garancije, da će ih i dobiti.

On je objasnio da iz Haga mogu tražiti te garancije ukoliko Šešelj ponovo zatraži privremeno puštanje na slobodu.

Ukoliko lekarska komisija koju je sudsko veće naložilo da se formira kaže da bi njegov dalji boravak u zatvoru uticao na pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja, onda sudsko veće ponovo može da odlučuje o ovom zahtevu, objasnio je Ljajić.

"Moramo profesionalno da radimo naš deo posla kao što smo davali garancije za sve naše optuženike i građane koji su se dobrovoljno predali. I Šešelj je u istoj situaciji, dobrovoljno se predao i zaslužuje da dobije te garancije ukoliko ih od nas neko zatraži", dodao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track