Oko 65 odsto mladih izlazi na izbore

Izbori

Oko 65 odsto mladih izlazi na izbore

Politika -
Oni su vrlo svesni da, ukoliko žele da ostanu u ovoj zemlji, moraju prihvatiti odgovornost", naveo je direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić

BEOGRAD - Izvršni direktor Centra za novu politiku Vladimir Todorić izjavio je da mladi kao zaseban politički subjekat više ne postoje, ali i projekcije pokazuju da će oko 65 odsto njih izaći na predstojeće izbore.

Reč je o rezultatima istraživanja "Stavovi mladih o društveno-političkim prilikama u Srbiji" koji je u saradanji sa CeSID-om i Fondacijom "Fridrih Ebert" sproveo Centar za novu politiku, a koji će danas biti predstavljeni.

"Projekcija je da će oko 65 odsto mladih izaći na izbore. Oni su vrlo svesni da, ukoliko žele da ostanu u ovoj zemlji, moraju prihvatiti odgovornost", naveo je Todorić gostujući na RTS-u.

Istraživanje je, prema njegovim rečima, pokazalo da se problemi mladih poklapaju s političkim tema koje su im važne, navodeći da su migracije najveći problem - 36 odsto želi da ode u zapadnu Evropu, a 37 odsto u veći grad.

"Najbitnije im je zaposlenje, zatim jačanje životnog standarda i ekonomski rast, kada je reč o političkim temama borba protiv korupcije je na četvrtom, a Evropska unija je sa prvog ili drugog mesta u odnosu na 2008. godinu pala na šesto", istakao je Todorić.

Kako je dodao, mladi kao zaseban politički subjekat više ne postoje - ili ih uopšte ne zanima politika ili se bave isključivo socijalnim pitanjima, a kao glavno izvorište ekstremizma označio je nezaposlenu populaciju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track