Najnovije vesti

EU DEMANTUJE DAČIĆA: Evropska komisija ne promoviše gasovod "Istočni prsten"
Foto: Thinkstock

Energetika

EU DEMANTUJE DAČIĆA: Evropska komisija ne promoviše gasovod "Istočni prsten"

Politika
14:38h
Evropska komisija (EK) ne promoviše projekat "Istočni prsten", koji je predložen pa povučen, saopštila je danas Delegacije EU u Srbiji

BEOGRAD - Delegacija EU je navela i da je EK posvećena diversifikaciji snabdevanja Srbije gasom, posebno preko gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske.

EK promoviše Plan gasnog povezivanja Centralne i Jugoistočne Evrope (CESEC) u kome Srbija aktivno učestvuje, navodi se u saopštenju i dodaje da je u okviru inicijative CESEC, predložen projekat "Istočni prsten", koji je međutim povučen i samim tim ni Komisija ne učestvuje u njegovoj promociji.

U saopštenju se ističe da konekcija između Srbije i Bugarske predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Energetsku zajednicu. EK je, kako se navodi, obratila pažnju na saopštenje Gazproma, OMV-a, Šela i E.ON-a, koji razmatraju izgradnju dva dodatna produžetka gasovoda Severni tok, koji bi povećali kapacitet gasovoda za 55 milijardi kubnih metara godišnje.

Osim toga, Gazprom je u januaru 2015. najavio izgradnju Turskog toka, čime bi se kapacitet gasovoda koji snabdeva Tursku, a preko Turske i Evropu, povećao za 47 milijardi kubnih metara. Energetska bezbednost je i dalje prioritet Energetske zajednice, a kako je navedeno u okvirnoj strategiji Energetske zajednice, energetska diversifikacija je od presudnog značaja za postizanje sigurnog i fleksibilnog dotoka gasa preduzećima i građanima EU.

"EU je naročito posvećena diversifikaciji zemalja koje dobavljaju gas i ugovornih strana, te diversifikaciji gasnih puteva. Da bi postigla ovaj cilj, Komisija je posvećena unapređenju gasne povezanosti i konkurentnosti tržišta gasa u Evropi i to kroz projekte poput Južnog gasnog koridora, uspostavljanja čvorišta tečnog gasa u Sredozemlju pri čemu je tečni prirodni gas u samom središtu ove strategije," navodi se u saopštenju.

Takođe se podseća da se sa tim ciljem vrše aktivnosti i u okviru grupe CESEC-a na visokom nivou te u okviru strategija za skladištenje tečnog prirodnog gasa. EU u ovom trenutku uvozi oko trećinu gasa iz Rusije, od čega otprilike polovina prolazi kroz Ukrajinu. I dok se očekuje smanjenje evropske proizvodnje u narednoj dekadi, iskorišćenost postojećeg kapaciteta uvoza iz Rusije iznosi oko 57 odsto, što pokazuje da aktuelne trase od Rusije do EU, uključujući one preko Ukrajine, uveliko prevazilaze potrebe EU za trenutnim i budućim snabdevanjem gasa.

EK podseća da novi gasovodi moraju biti izgrađeni u skladu sa zakonodavstvom EU i Komisija će zato pomno pratiti primenu zakona EU, naročito onih u oblasti energetike, unutrašnjeg tržišta i konkurencije. EK, kako se ističe, još jednom ponavlja da je Ukrajina zahvaljući svom položaju jedna od najsigurnijih zemalja tranzita pri čemu je i ekonomska ruta za snabdevanje Evrope.

EU zato aktivno podržava napore ukrajinske vlade i Naftogasa da Ukrajina ovaj položaj zadrži i u budućnosti, konkretno kroz reforme koje Ukrajina trenutno sprovodi kako bi obezbedila potpuno poštovanje pravnih tekovina EU, odnosno obaveza koje je preuzela članstvom u Energetskoj zajednici. EU zbog toga veruje da je u interesu svih strana da Ukrajina i dalje zadrži položaj značajne zemlje tranzita, piše u saopštenju.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track