PRIŠTINA: Počela sednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu
Foto: Fonet 2014

Usvajanje amandmana

PRIŠTINA: Počela sednica Skupštine Kosova o Specijalnom sudu

Politika -
Ako sa najmanje 81 glasom bude usvojen amandman predviđeno je da istog dana Vlada Kosova usvoji predlog Zakona o specijalnom sudu i da ga dostavi Skupštini, a da tokom naredne nedelje bude razmatran na Skupštini

PRIŠTINA - Skupština Kosova počela je danas sednicu na kojoj će biti razmotren predlog amandmana na Ustav Kosova koji će omogućiti nastavak postupka usvajanja Zakona o specijalnom sudu, koji će suditi za pretpostavljene zločine visokih oficira bivše OVK iznetih u izveštaju Saveta Evrope iz 2010. godine.

Amandmane u parlamentu obrazlaže premijer Kosova Isa Mustafa. Ako sa najmanje 81 glasom bude usvojen amandman predviđeno je da istog dana Vlada Kosova usvoji predlog Zakona o specijalnom sudu i da ga dostavi Skupštini, a da tokom naredne nedelje bude razmatran na Skupštini.

Vlada Kosova ima predlog Zakona koji formalno nije usvojen na sednici Vlade, jer bez usvajanja amandmana nema ustavnog osnova za njegovo usvajanje Zakon su radili stručnjaci Vlade i pravne kancelarije Evropske unije u kojoj su kosovski stručnjaci imali ograničene mogućnosti da utiču na njegov sadržaj, što je na poslednjoj sednici Vlade potvrdio i premijer Isa Mustafa.

Zakon o specijalnom sudu je na Kosovu izazvao polemike i oštra suprostavljanja među poslanicima vladajućih partija i opozicije u koji su se uključile i organizacije veterana rata bivše OVK, koje su se izjasnile protiv usvajanja amandmana i zakona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track