Hrvati zadavili Srbina i stavili mu petokraku na glavu!

Jeziv zločin u Hrvatskoj

Hrvati zadavili Srbina i stavili mu petokraku na glavu!

Politika -
Momčilo Španović (75) u utorak pronađen mrtav u selu Krstinja na Kordunu. Ubice na teme starca natakle partizansku kapu

BEOGRAD - Dokle više!Srbin Momčilo Španović (75) najnovija je žrtva nasilja nad srpskim povratnicima u Hrvatskoj. Beživotno telo starca pronađeno je utorak pored njegove kuće u selu Krstinja na Kordunu, a ubica ili više njih simbolično su mu stavili partizansku kapu sa petokrakom na glavu.

Savo Štrbac u ovom detalju prepoznaje ritualni čin. Hrvatski mediji javljaju da je telo Momčila Španovića bilo prekrivenom ćebetom u momentu kad ga je pronašla njegova komšinica.

Nezvanično se pretpostavlja da je nesrećni Srbin zadavljen. Španović je, inače, živeo sam u svojoj kući, a redovno je odlazio na ručak kod jedne meštanke. Pošto se nije pojavio, ona je posumnjala da se nešto dogodilo.

Državni tužilac Mladen Krajačić, koji je radio uviđaj, kaže da sve indicije govore da je reč o nasilnoj smrti.

- Telo smo prevezli na obdukciju, posle koje ćemo znati više detalja o razlozima smrti. Zasad ne mogu da govorim o motivima, kao ni o sumnjivim osobama - rekao je Krajačić.

Direktor centra Veritas Savo Štrbac u izjavi za Kurir kaže da sve upućuje na to da je reč o još jednom ritualnom ubistvu Srbina.

- S obzirom na to da mu je na glavi nađena kapa sa petokrakom, tumačim to kao simboličko ili ritualno ubistvo, kakvih je dosad bilo mnogo. Najmanje 70 Srba je ubijeno, a to su uglavnom bili starci - navodi Štrbac.

On dodaje da je u prethodnim ubistvima bilo slučajeva klanja i skrnavljenja delova tela.

- Jednom čoveku su odsekli srednji prst kako bi poslali poruku da ne može da se krsti. Ubice žele da ponize čoveka, svedu ga na životinju, a isto tako hoće da pošalju poruku njegovim sunarodnicima o tome šta ih čeka ako se vrate. Takođe, poruku šalju i onim koji su se već vratili - navodi Štrbac.

Svete se za Drugi svetski rat

Savo Štrbac kaže da je kraj iz kog je ubijeni Momčilo Španović poznat po stradanjima Srba u Drugom svetskom ratu.

- Srbi su mahom išli u partizane da bi spasavali živote, a posle rata je bilo dosta osveta pod okriljem države. Upravo tu nalazim vezu s partizanskom kapom i simbolikom koja može imati veze sa Drugim svetskim ratom. - navodi Štrbac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track