VUČIĆ POSLE ATENTATA: Ovoliku mržnju do sada nisam osetio!

Razjareni ekstremisti napali napali premijera Srbije u Srebrenici

VUČIĆ POSLE ATENTATA: Ovoliku mržnju do sada nisam osetio!

Politika -
Premijer kaže da je napad bio organizovan, ali da je srećan što u njemu nisu učestvovale porodice žrtava iz Srebrenice

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče, svega tri sata posle brutalnog napada na njega i delegaciju Srbije u Potočarima, da bez obzira na to njegova ruka pomirenja i dalje ostaje pružena Bošnjacima.- Ono što se dogodilo u Srebrenici bio je organizovan napad. Žao mi je što neki nisu razumeli moju iskrenu ruku pomirenja - rekao je Vučić, vidno uznemiren, na početku jučerašnje vanredne konferencije za novinare, a zatim opisao ono što se dogodilo tokom komemoracije u Potočarima.

Bili smo dostojanstveni- Domaćin me je zamolio da ne govorim na skupu, poštovao sam odluku. Bio sam veoma pristojno, čak i srdačno dočekan od porodica žrtava, od Majki Srebrenice i od gospodina Durakovića. Ponašali smo se dostojanstveno, predstavljali svoju zemlju. Kad sam dolazio, osim nekoliko pogrdnih reči, nije bilo problema. Ali kad smo izlazili iz tog prostora, fabrike akumulatora, odjedanput, kako čujem, grupa navijača jednog fudbalskog kluba iz Srbije počela je da dovikuje pogrde. U trenutku kad sam položio cvet na spomenik i kada smo krenuli, sa svih strana počeli su povici: „Ubij Vučića, ubij četnika“. Zatim su ka nama krenuli razni predmeti. Nisam hteo da se sklanjam. Zamolio sam moje obezbeđenje da me puste da razgovaram s onima koji nas napadaju i pitam: „Zašto to radite, zašto me napadate, zašto me gađate? Zašto kada sam ja taj koji vam pruža ruku“ - izjavio je Vučić i dodao da je upravo u tom trenutku nastao pravi linč.

12.00 Vučić od Majki Srebrenice dobija srebrenički cvet
12.00 Vučić od Majki Srebrenice dobija srebrenički cvet

Za srpskog premijera nema sumnje da se napadom šalje politička poruka i da je on dobro organizovan.

13.00 Premijer polaže cveće na spomenik žrtvama
13.00 Premijer polaže cveće na spomenik žrtvama

Polupani automobili- Budala ima u svakom narodu. Čuo sam i muslimane koji su govorili napadačima: „Pa što ga napadate? Nije on ništa kriv.“ Moji momci su me čuvali izvanredno. Naši automobili su polupani, osim jednog koji je blindiran. U jednom trenutku su me kamenom pogodili u usnu. Naočare su pale i slomljene su. Video sam mržnju koju do sada nisam nigde video, ali moja ruka prema bošnjačkom narodu ostaje ispružena. Nastaviću s tom politikom i uvek ću biti spreman da razgovaramo kako da probleme prevaziđemo. Pozivam Srbe i sve ostale građane da se ponašaju ponosno i uzdignuta čela i onako kako sam ja danas koračao Srebrenicom, odajući počast ubijenim - izjavio je Vučić i dodao:- Neću da govorim o onim političarima koji su ovo morali da organizuju, a doveli su u poziciju da ja i 50 ljudi iz naše delegacije izgubimo glavu. Kod nas je Edi Rama dolazio posle incidenta koji su izazvali svojim izjavama o Kosovu. Dlaka mu s glave nije falila. Niko ga popreko nije pogledao. I ponosan sam na takvu Srbiju, civilizovanu, onu koja želi mir i stabilnost u regionu - zaključio je Vučić.

13.05 Ekstremisti napali Vučića
13.05 Ekstremisti napali Vučića

10. 7. Kurir 10. jula upozorio na predstojeći napad u Potočarima
10. 7. Kurir 10. jula upozorio na predstojeći napad u Potočarima

Ko nas kamenom...BAKIRA ĆEMO DOČEKATI S POGAČOM I SOLJUNa pitanje da li se posle napada čuo s predsednikom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Vučić je odgovorio:- Nisam mu se javio. Čekao sam sat-dva, ugrizao sam se za jezik i otišao.A na pitanje da li očekuje izvinjenje od vlade BiH, rekao je:- Ne očekujem ništa. Bakiru Izetbegoviću se nikad ništa loše u Srbiji neće desiti. Nikada. Sačekaćemo ga u narodnoj nošnji s pogačom i solju, a ne batinama, kamenicama, flašama i slično.

Ne bili mu u kožiNISU VALJDA HTELI DA ME VODE NA RUČAKNa pitanje da li je ono što se dogodilo u Srebrenici pokušaj ubistva, na šta su već upozorili ministri Dačić i Stevanović, Vučić je odgovorio:- Nema nikakve sumnje da ovo nije bio pokušaj da me vode na ručak i na večeru. Nikada ne bih voleo da je bilo ko od vas bio u mojoj koži ili u koži ovih ljudi.

REAGOVANJA NA ATENTATMunira Subašić - Udruženje majki Srebrenice Delo huliganaOvo nije napad na srpskog premijera Vučića, već je ovo napad na žrtve i na naše dostojanstvo. Žao mi jer sada svi pričaju o incidentu, a žrtve više niko i ne spominje. Osuđujem napad jer je to delo grupe huligana. Sve je počelo u miru. I ja kao i druge majke pozdravile smo se s Vučićem po dolasku u Memorijalni centar i okačile mu „cvet Srebrenice“ na rever. Žalim zbog svega što se dogodilo, ali, nažalost, nije moguće vratiti vreme unazad.Kad sam čula zvižduke, sačekala sam Vučića i pokušala da idem s njim u koloni. Tokom napada nisam ga više mogla pratiti.Ćamil Duraković Napali su ga bolesniciIzvinjavam se premijeru Vučiću. Ovaj incident su izazvali bolesni umovi koji su iskoristili ovaj dostojanstveni događaj. Nakon ovog treba zauzeti zajednički stav i osuditi incident, kao i naučiti lekciju da se neke stvari u Potočarima više ne prepuštaju slučaju.Federika Mogerini Vučić iskazao hrabrostŠaljem izraze solidarnosti Vučiću, koji je iskazao hrabrost odlazeći u Srebrenicu. Mir se može postići jedino pomirenjem. Oštro osuđujemo napad.Jozef Levi Kamenjem protiv miraKamenice bačene na Vučića bile su uperene protiv tolerancije i mira na Balkanu. Ovom regionu, koji zna za toliko tragedija, potrebni su lideri kao što je Vučić, koji je pružio ruku za bolje sutra.Zorana Mihajlović Pokušaj uvođenja haosaNeretko je u istoriji atentat služio kao sredstvo za zaustavljanje prosperitetne politike i jedan od oblika uvođenja države u haos. Napad na premijera znak je upozorenja za sve nas da ovakve stvari u budućnosti ne smemo da dozvolimo. Zajedničkim snagama, mi ministri Vlade treba da stanemo uz premijera da još jače dođe do što boljih odnosa sa svim zemljama u okruženju. Hrabar, častan i dostojanstven potez Vučića.Američka ambasada OsudaOsuđujemo nasilje nad premijerom i drugima. Oni koji su se okupili u Potočarima došli su u znak sećanja, da odaju počast žrtvama Srebrenice.Dragan Marković Palma Vučić se žrtvovaoVučić je žrtvovao sebe zbog Srbije. Pokazao je da je pravi državnik i lider srpskog naroda. U Potočarima su zatajile bezbednosne snage. Ovako nešto u Srbiji se nikada ne bi desilo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track